Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Η έρευνα πλέον επεκτείνεται και στο πώς έχασαν τη ζωή τους και η 3,5 ετών Μαλένα και η 6 μηνών Ίριδα, αλλά και τι έχει συμβεί στη σπιτονοικοκυρά του ζευγαριού, η οποία πέθανε σε ηλικία 69 ετών.
Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή απολογία στη 18η τακτική ανακρίτρια, που όλα δείχνουν πως θα είναι μαραθώνια.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η μητέρα θα αντικρούσει τα στοιχεία που σύμφωνα με τις Αρχές αποδεικνύουν ότι σκότωσε την πρωτότοκη κόρη της. Όλες αυτές τις ημέρες που κρατείται στη ΓΑΔΑ δεν έχει δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς.
Προς το παρόν αρνείται όλα όσα τις καταλογίζονται. Αυτό που αναμένεται να υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι ενδεχομένως τρίτα άτομα να έχουν εμπλοκή στο θάνατο της Τζωρτζίνας, και ότι ίσως να υπάρχουν «λάθος χειρισμοί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας». Την υπεράσπισή της έχουν αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζάρδας που διορίστηκε από την ανακρίτρια και ο Όθωνας Παπαδόπουλος που κλήθηκε από την οικογένεια της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Δικαστικοί και νομικοί τονίζουν πως μετά το τέλος της απολογίας θα αρχίσει η κύρια έρευνα για την υπόθεση και θα δρομολογηθούν και άλλες εξελίξεις με συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις που αναμένεται να γίνουν.
Τα ερωτήματα που θέτει η δικογραφία
Η κατηγορουμένη θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις της δικαστικής λειτουργού, η οποία έχει μπροστά της μία πολυσέλιδη δικογραφία που αναφέρει πως η Τζωρτζίνα 18 ημέρες μετά το θάνατο της αδελφής της Ίριδας, στις 21 Μαρτίου 2021, εμφάνισε το πρώτο της «ιατρικό επεισόδιο», με «τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων στον ύπνο της».
Και πως στις 11 Απριλίου υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή μέσα στο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας. Οι γιατροί την επανέφεραν ύστερα από 50 λεπτά, αλλά το παιδί είχε πάθει υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία καταγράφουν εννέα επεισόδια της 9χρονης προτού καταλήξει. Όλα εμφανίζονται ενόσω το παιδί νοσηλευόταν σε θαλάμους νοσοκομείων και ποτέ όταν βρισκόταν σε ΜΕΘ. Αυτή θα είναι μία από τις ερωτήσεις που η κατηγορουμένη θα κληθεί να απαντήσει.
Η 33χρονη θα πρέπει να δώσει τη δική της εκδοχή για τα ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που συνδέουν το θάνατο με συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες δεν σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή που είχε χορηγηθεί.
Αλλά και να απαντήσει γιατί την κρίσιμη ώρα που το παιδί άρχισε να εμφανίζει πτώση στους σφυγμούς δεν «χτύπησε» στους γιατρούς το οξύμετρο, το οποίο φαίνεται να ήταν αποσυνδεδεμένο.
Πέρα όμως από τα δεδομένα που προκύπτουν από αμιγώς επιστημονικές αξιολογήσεις, στη δικογραφία υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών.
Έτσι θεωρείται βέβαιο πως η Ρούλα Πισπιρίγκου θα ερωτηθεί γιατί ζητούσε να βρίσκεται σε μονόκλινο δωμάτιο η 9χρονη, αλλά και για το επιβεβαιωμένο από μαρτυρικές καταθέσεις ενδιαφέρον της να μάθει αν εντός του θαλάμου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει επίσης πως η 33χρονη όταν η κόρη της εμφάνισε το μοιραίο επεισόδιο «κινήθηκε μάλλον νωχελικά και αρκετά ψύχραιμα για να ειδοποιήσει τους γιατρούς να σπεύσουν στο θάλαμο». Ήταν τόσο… κόντρα με την κρισιμότητα της στιγμής η αντίδρασή της που προκάλεσε εντύπωση σε μία νοσηλεύτρια.
Οι συμπεριφορές που κατέγραψαν οι έρευνες των διωκτικών Αρχών
Παράλληλα με τα ιατρικά γεγονότα που έλαβαν χώρα προτού η 9χρονη καταλήξει φαίνεται πως οι διωκτικές Αρχές πλησίασαν την υπόθεση παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις της μητέρας και πριν αλλά μετά το χαμό του μοναδικού πλέον παιδιού της, με αφετηρία το θάνατο της Μαλένας το 2019 και της Ίριδας το 2021.
Ο τρόπος που η Ρούλα Πισπιρίγκου αντιμετώπισε την πλέον οδυνηρή συνθήκη για έναν γονιό προβληματίζει.
Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι η ασυνήθιστη εξωστρέφεια που επέδειξε μετά το θάνατο της 9χρονης χτύπησε καμπανάκια στους αστυνομικούς, με τους ειδικούς να αναφέρονται σε ιδιαίτερη «αποστασιοποίηση» από αυτό που της συνέβη. Μάλιστα οι λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει για να περιγράψει τα γεγονότα αξιολογούνται ως αντίθετες με αυτές που συνήθως χρησιμοποιούν άνθρωποι που έχουν υποστεί τόσο κατακλυσμιαία, ανυπέρβλητα γεγονότα.
Σε συνεντεύξεις της πριν κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης έχει δώσει απαντήσεις σε αρκετά από αυτά τα ερωτήματα και εκτιμάται ότι σε ανάλογο πλαίσιο θα κινηθεί και κατά την απολογία της. Ενδεικτικά, έχει υποστηρίξει πως μετά το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας η προσπάθεια της ίδιας και του συζύγου της ήταν να ζουν απόλυτα φυσιολογικά και να μην εκδηλώσουν πένθος ώστε να μην επηρεαστεί η ζωή της Τζωρτζίνας.
Σε αυτήν τη διαδικασία που ξεκινά για τη Ρούλα Πισπιρίγκου φαίνεται πως δεν θα έχει πια στο πλευρό της τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος αποκαλώντας τη σύζυγό του «κατηγορουμένη» δήλωσε πως «θέλει απαντήσεις», στάση με την οποία προοιωνίζεται η πλήρης διαφοροποίησή του.