Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές περιμετρικά του Κιέβου φέρνει ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης σοκαριστικές εικόνες, με διάσπαρτα πτώματα. Η πόλη Μπούσα, που βρίσκεται 30 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, ανακαταλήφθηκε από τους Ουκρανούς, οι οποίοι δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του ενός μήνα που κράτησε η ρωσική κατοχή.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τουλάχιστον 280 πτώματα υπάρχουν σε ομαδικούς τάφους. Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι πολλοί νεκροί βρέθηκαν μέσα σε κατεστραμμένα αυτοκίνητα.
«Ήταν πολύ τρομακτικό, δύο φορές γλίτωσα το θάνατο, μια σφαίρα χτύπησε το παράθυρο και έσπασε το τζάμι και προσγειώθηκε στην ντουλάπα. Τη δεύτερη φορά ένα κομμάτι σφαίρας παρά τρίχα δεν χτύπησε το πόδι μου» τόνισε κάτοικος της πόλης.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Σαρλ Μισέλ ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την Ουκρανία και ΜΚΟ ώστε αυτές οι θηριωδίες να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Από τη μεριά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Η Human Rights Watch σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «προφανή εγκλήματα πολέμου». Όπως τονίζει, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, αλλά και γύρω από το Κίεβο.
Η Μόσχα πάντως αρνείται ότι έχει στοχοποιήσει αμάχους, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.