Είναι μία μόδα που ήρθε τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, όμως το «φαγητό στο δρόμο», το γνωστό street food, αγαπήθηκε και αναδείχθηκε ως η νέα μεγάλη τάση γιατί εκτός από οικονομικό έχει συσχετιστεί με τη βόλτα (άρα είναι… ταξιδιάρικο, σε συνδυασμό με τη γεύση) και παράλληλα μπορεί να γίνει υγιεινό – το τελευταίο στοιχείο είναι άλλη μία, ξεχωριστή κατηγορία του είδους.
Στη Νάουσα, όμως, απέδειξαν ότι το street food μπορεί να είναι και αλά ποντιακά. Και δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο.
Την Παρασκευή η κεντρική πλατεία της πόλης πλημμύρισε από γεύσεις και αρώματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Στράτας φαείν» που διοργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» σε συνεργασία με το Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
Η σεφ Αφροδίτη Γεωργιάδου και σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βέροιας ετοίμασαν:
- Σαλάτα με ευριστόν, πετιμέζι από φρέσκια ρίγανη, πασκιτάν με μυρωδικά και καπνιστό νερό ντομάτας με πελίτια.
- Τραχανότο μαγειρεμένο σε ζωμό από στύπα κρεμμυδάκια, εποχιακά λαχανικά, τσορτάν με ψητά σκορδά και θόγαλα.
- Πουρμά γεμιστό με αγριογούρουνο μαγειρεμένο στο λάκκο για 16 ώρες, κρέμα από ματζάνα και σάλτσα από πρόβειο γιαούρτι.
- Ωτία με κρέμα από γαΐς τυρί, πετιμέζι από μασούρες και πούδρα από δεντρισάκι.
Στη βραδιά που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση της Νάουσας και των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμμετείχαν οι μουσικοί της Λέσχης, Θωμάς Μπούκτης και Αλέξανδρος Φειδάντσης.