Ανήμερα του Πάσχα του 1914, στις 6 Απριλίου, θεωρείται ότι άνοιξε ο κύκλος για τους συστηματικούς και μαζικούς διωγμούς των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το «Μαύρο Πάσχα της Θράκης», όπως είναι γνωστό, θεωρείται ότι αποτέλεσε τον προθάλαμο του οργανωμένου σχεδίου που κατέληξε στη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων.
Ο πλήρης εκτουρκισμός της Ανατολικής Θράκης –που μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913, ανήκε κατά το ήμισυ στους Βούλγαρους– ξεκίνησε «επισήμως» το 1906 με την απέλαση οικογενειών από την επαρχία Aρκαδιουπόλεως και τη Bιζύη, καθώς και από άλλες περιοχές.
Ακολούθησαν σφαγές, καταστροφές εκκλησιών, ελληνικών σχολείων, καθώς και η ολοσχερής καταστροφή της Αγχιάλου και της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Κατά την περίοδο 1913-1917 υπολογίζεται ότι 232.000 Θρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Άλλοι 96.000, από τη Μακρά Γέφυρα, τη Μάδυτο, την Καλλίπολη, τις Σαράντα Εκκλησιές, τη Ραιδεστό, το Σκοπό και αλλού, οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία, σε καταναγκαστικά έργα.
Την Κυριακή 3 Απριλίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και η Θρακική Εστία Ν. Σερρών θα τελέσουν το ετήσιο μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Σέρρες.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας
Θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Σερρών και η χορωδία ενηλίκων της ΘΕΝΣ.