Συνεχίζεται η κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων προς το ανατολικό και νότιο τμήμα της Ρωσίας, όπου σταδιακά επικεντρώνονται. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό γενικό επιτελείο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία επιθυμεί να εδραιώσει την παρουσία της εκεί και εν συνεχεία να προσπαθήσει να στήσει κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα επιθυμεί να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα στην περιοχή της Χερσώνας, με σκοπό να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία», όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.
Όπως συμπλήρωσε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, παρά την ρωσική στρατιωτική πίεση, οι Ουκρανοί αντιστέκονται, και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποτύχει να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ και την Μικολάγιφ.
Παρότι χθες η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι σήμερα αναμενόταν άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια, με προσωρινή παύση πυρός, η Μαριούπολη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και είναι «πολύ επικίνδυνη» για όποιον επιχειρήσει να φύγει. Κατά τα λεγόμενα του συμβούλου του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουστσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις από χθες παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους.
Ενώ οι μάχες συνεχίζονται στο ουκρανικό έδαφος, το ίδιο και οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη, Ρωσία και Δύση αλληλοκατηγούνται: η πρώτη για τις κυρώσεις που της επέβαλαν, η δεύτερη για τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί την Δύση ότι ψάχνει αφορμή για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη χώρα του, και θεωρεί ότι αυτές είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση». Ως απάντηση, δεν θα επιδιώξει τυχόν συνεργασία με εταιρείες της Δύσης, στο άμεσο μέλλον.
Επίσης, καλεί την ΕΕ να συνειδητοποιήσει ότι οι κυρώσεις της προς τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον των 27 κρατών μελών της, προειδοποιώντας την ότι θα ανταποδώσει.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, γίνεται προσπάθεια επέκτασης των κυρώσεων. Μάλιστα, την τρέχουσα εβδομάδα, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό να πιέσουν τους ηγέτες για την αύξηση της πίεσης κατά της Μόσχας ή για τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία των κυρώσεων, αλλά και σε άλλα μέτρα.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία για πυρκαγιά στο ρωσικό έδαφος
Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου σαράντα χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ υποστηρίζει ότι η φωτιά προκλήθηκε έπειτα από επιδρομή επιθετικών ελικοπτέρων της Ουκρανίας – η χώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν.
Λόγω της πυρκαγιάς που προκλήθηκε τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, ενώ κάτοικοι τομέα της πόλης κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνθηκαν αό την περιοχή.
Σημειώνεται ότι, η πυρκαγιά καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων.