Η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, προμηνύει έναν «παρατεταμένο» πόλεμο. Αυτό προειδοποίησε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επανεξοπλιστούν για να επιστρέψουν δυνατότερες στον στόχο τους, που φαίνεται να είναι η κατάκτηση της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας.
Αργά το βράδυ αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ τον οποίο είχαν καταλάβει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Την ανακοίνωση για την απόσυρση των στρατευμάτων έκανε στο Facebook η ουκρανική κρατική υπηρεσία για τη διαχείριση της περιοχής του εργοστασίου.
Προηγουμένως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να στείλει μια αποστολή στις εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνόμπιλ, μετά την πληροφορία για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία
Η μερική αναδιάταξη δεν φαίνεται να σημαίνει παύση των βομβαρδισμών για τη Ρωσία, που συνεχίζει να ρίχνει τα πυρά της στις ουκρανικές πόλεις, ιδίως στο Κίεβο, στο Τσερνίχιφ, στο Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς.
Ζοφερή παραμένει και η κατάσταση στη Χερσώνα, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς τρόφιμα και φάρμακα μετά το μπλόκο των ρωσικών δυνάμεων στις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα.
«Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια. Μόνο νερό υπάρχει», όπως ανέφερε ένας από τους κατοίκους της Χερσώνας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εθελοντές πηγαίνουν στα σπίτια για να αγοράσουν φάρμακα ενώ τα ασθενοφόρα καλούνται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλης ανάγκης επειδή «δεν υπάρχει πλέον βενζίνη», πρόσθεσε.
Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται συνεχώς. Υπάρχουν ακόμη κρέας και λαχανικά, σε τιμές διπλάσιες των κανονικών, ενώ τα ζυμαρικά και το κριθάρι σπανίζουν.
Αύριο, Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια. Η απόφαση, κατά το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προς τον Ρώσο πρόεδρο.
Υποθαλάσσιες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τοποθέτηση εκατοντάδων παρασυρόμενων υποθαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα. Οι νάρκες εγείρουν κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, ενώ έχουν ήδη χτυπήσει πέντε εμπορικά πλοία – βυθίζοντας το ένα από αυτά – στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ναυτικούς.
Ο Ταϊφίν Οζμπέρκ, πρώην ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει τοποθετήσει η Ουκρανία τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκεται υπό αποκλεισμό για περίπου δύο μήνες, φαίνεται πολύ απίθανο η Ουκρανία να έχει τοποθετήσει πρόσφατα νάρκες», δήλωσε στο Reuters.
Λόγω των ανέμων και των επιφανειακών ρευμάτων, οι νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας σε νότια κατεύθυνση. Προς αποφυγή κινδύνων, τουρκικές και ρουμανικές στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων συμμετέχουν τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια απενεργοποίησης των αδέσποτων ναρκών γύρω από τα χωρικά τους ύδατα.
Οι απώλειες σε αριθμούς
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. από την έναρξη της εισβολής στη χώρα, οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν 148 παιδιά κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, εκτόξευσαν 1.370 πυραύλους και κατέστρεψαν 15 ουκρανικά αεροδρόμια. Ενώ περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.