Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη δεν είναι εφικτή «σε αυτό το στάδιο», καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα την παράσχει μόνο στην περίπτωση που παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη.
«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται κινητικότητα των στρατευμάτων της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
Όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση. Κίνηση σαν αυτή, «μας προετοιμάζει για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.
Στην αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων προστίθεται και η σοβαρότητα με την οποία η Ρωσία δείχνει να αντιμετωπίζει τις εισρηνευτικές συνομιλίες. Κάτι που, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχιο, είναι μία τακτική με την οποία «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν κρύβει τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας, παρά τα όποια θετικά σημάδια που φαίνεται υπήρξαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών του Κιέβου και της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός περιμένει έμπρακτες αποδείξεις, μόνο που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα, στην πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ποια είναι η στάση της Δύσης
Η Δύση θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της, όπως και θα συνεχίσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Αυτό αποφάσισαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, σε κοινή τηλεφωνική τους συνομιλία.
Οι Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.