Με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου που για ακόμα μία φορά διεκδίκησε και πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια διεθνή διπλωματική κρίση, άρχισε ο 4ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο ανάκτορο Ντολμά Μπατσέ στην Κωνσταντινούπολη. Αν και γενικά δεν αναμένεται να γίνει κάποια συνταρακτική πρόοδος, αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χώρο των διαπραγματεύσεων και η ομιλία του με κύριο αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ίσως υποδηλώνει πως έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η άφιξη των δύο αντιπροσωπειών έγινε με μικρή διαφορά και στην υποδοχή ήταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος που επισήμανε πως και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες».
Ukrainian delegation arrives in Turkey for talks https://t.co/8if9XI3mVX
— AfroGazette (@realafrogazette) March 29, 2022
Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
https://twitter.com/rianru/status/1508723567688667138
«Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.
«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.
Από την πλευρά του Ουκρανός δημοσιογράφος σχολίασε ότι «ήταν μια ψυχρή υποδοχή, δεν έγινε χειραψία», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό το είδε ο ίδιος ή αν ενημερώθηκε σχετικά από αξιωματούχους.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν «τους βασικούς όρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα πάνω σε όλο το φάσμα των σημείων τριβής».
Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις μεταξύ του συνόλου των αντιπροσωπειών.
Παρών στις συνομιλίες είναι και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τη συνάντηση στο Ντολμά Μπαχτσέ.
«Μην φάτε και μην πιείτε τίποτα»
Και ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται μαζί σε αίθουσα του Ντολμά Μπαχτσέ, το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε πως ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συμβούλευσε όλους όσοι θα είναι στη συνάντηση να προσέχουν να μην δηλητηριαστούν.
«Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια», είπε σύμφωνα με το Sky News ο Κουλέμπα.
Αφορμή της δήλωσης ήταν η πληροφορία ότι δηλητηριάστηκε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων από τη νότια Ουκρανία
Οι συνομιλίες διεξάγονται με φόντο τη διαδικασία απομάκρυνσης αμάχων, μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων, από πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, με βίντεό της στο Telegram, είπε ότι οι ουκρανικές Αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια. Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.