Στην Κωνσταντινούπολη για διά ζώσης συνομιλίες μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις συναντώνται σήμερα οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο πόλεμος βρίσκεται στην 34η ημέρα του και ο πήχης των προσδοκιών για άμεση κατάπαυση του πυρός παραμένει χαμηλά.
Με την Τουρκία να επιθυμεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, πριν από το ραντεβού στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στις 10:30 οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν σύντομη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ορισμένοι κύκλοι –χωρίς να τους κατονομάσει– προσπάθησαν να εμπλέξουν τη χώρα του στον πόλεμο. «Δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει την Τουρκία, η οποία έχει μια δίκαιη και ειλικρινή στάση, να γίνει γέφυρα ειρήνης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε.
Αυτός θα είναι ο τέταρτος γύρος συνομιλιών (χωρίς να υπολογίζονται οι τηλεδιασκέψεις), και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση εξήγησε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος είναι μια συμφωνία για εκεχειρία. Πρόσθεσε όμως ότι το ελάχιστο που θα μπορούσε να προκύψει είναι να δοθούν τα χέρια για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο έθνος είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας, το οποίο όμως εφόσον συμφωνηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Υπενθύμισε όμως ότι οι κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και οι εγγυήσεις ασφάλειας παραμένουν εκ των ων ουκ άνευ.
Πάντως οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι η Ρωσία φέρεται να έχει υποχωρήσει σε τρία αρχικά της αιτήματα: την αποναζιστικοποίηση, την αποστρατικοποίηση και την νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. «Οι παραχωρήσεις έρχονται καθώς η επί ένα μήνα χερσαία επίθεσή έχει σε μεγάλο βαθμό βαλτώσει ως αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων», αναφέρεται.