Στην 33η ημέρα του μπήκε τη Δευτέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι σταματούν οι προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων από πολιορκημένες πόλεις. Παρά το γεγονός ότι η Μαριούπολη έχει βουλιάξει στην ανθρωπιστική κρίση –οι εγκλωβισμένοι υπολογίζονται σε περίπου 160.000–, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι είναι πιθανή μια ρωσική προβοκάτσια στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία πήραν αναβολή για την Τρίτη.
«Με πρωτοβουλία του προέδρου Ερντογάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Upon the initiative of President @RTErdogan the negotiating delegations of #Russia & #Ukraine will meet in Türkiye.
We are aware of the responsibility stemming from the trust vested in Türkiye by both sides.
We hope the meetings will result in lasting ceasefire & enable peace.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 27, 2022
Το Κρεμλίνο σημειώνει ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να γίνουν διά ζώσης, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (ο οποίος την Πέμπτη θα απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή) δηλώνει έτοιμος να κάνει δημοψήφισμα εάν υπάρξει συμφωνία που προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα, την πρώτη από την έναρξη της εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε εντούτοις ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στο οτιδήποτε εάν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Ρωσίας.
The city of Mariupol was totally destroyed thanks to Russian airstrikes pic.twitter.com/4G6PtSkCvg
— Russia Ukraine Conflict (@Russiaconflict) March 27, 2022
Πάντως μετά από έναν μήνα και ασφυκτική πολιορκία, η Μαριούπολη «είναι στα χέρια των κατακτητών», όπως ανέφερε ο δήμαρχος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί μια ασφαλής χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας στον Εύξεινο Πόντο.
Χθες ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είπε ότι σύντομα θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία. «Οι πολίτες θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λεονίντ Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό μέσο ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ υπήρξε ο προθάλαμος της ρωσικής εισβολής, την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση».
Οι Ουκρανοί, πάντως, εκτιμούν ότι πλέον η Μόσχα επιθυμεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, διαβλέποντας την αποτυχία να καταληφθεί ολόκληρη η χώρα.
«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μία Βόρεια και μία Νότια Κορέα», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.