Στην 32η ημέρα μπήκε την Κυριακή ο πόλεμος στην Ουκρανία, και όπως ανακοίνωσε ήδη η Ρωσία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του – πλέον στρατηγικός στόχος για τη Μόσχα είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς. Εντούτοις, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Λβιβ, Κιέβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιφ, επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε το άνοιγμα δύο διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με την ίδια, θα επιτραπεί η αποχώρηση από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά μέσα· στην πόλη της Αζοφικής που έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων. Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε πως ρωσικές δυνάμεις μεταφέρονται εκ περιτροπής στα σύνορα και ως εκ τούτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα προσπάθεια προώθησής τους εντός των ουκρανικών εδαφών.
Πύραυλοι κρουζ στη Λβιβ
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι στη Λβιβ στρατιωτικοί στόχοι επλήγησαν με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ,.
Συγκεκριμένα, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς χτυπήθηκε χώρος αποθήκευσης καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ με πυραύλους κρουζ επλήγη εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπεύτρων για άρματα μάχης.
Επίσης πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων BUK κοντά στο Κίεβο.
Απογοητευμένος ο Ζελένσκι από τη Δύση
Ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου της Δύσης για τον πόλεμο της Ουκρανίας ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπημένου μηνύματος με τόνο εκνευρισμού, το οποίο μεταδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι απαιτούνται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών και το 1% των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ – μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.
«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», διερωτήθηκε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Όμως, το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Νωρίτερα χθες είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη που ανήκουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν σταλεί στην Ουκρανία.
«Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών» τόνισε, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική Προεδρία.
Πριν από λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ απέρριψαν την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά MiG-29 σε αμερικανική βάση της Γερμανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.