Μπορεί τα μάτια όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα στην Ουκρανία, ωστόσο οι ΗΠΑ επιθυμούν να στείλουν το μήνυμα ότι η Μέση Ανατολή παραμένει στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Έτσι, αναζητώντας και έναν ισχυρό σύμμαχο για την εδραίωση της δυτικής στήριξης στο Κίεβο, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ προερχόμενος από την Πολωνία, όπου ο Τζον Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα μείνει έως τη Δευτέρα στο Ισραήλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Θα μεταβεί επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο Μαρόκο και στην Αλγερία.
Στόχος της επίσκεψης είναι και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Ισραήλ σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Επιπλέον, ελπίζει να λάβει στήριξη στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή, σε ένα πλαίσιο που σηματοδοτείται από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες του πολέμου, ιδίως την έκρηξη των τιμών της ενέργειας και την απειλή μιας έλλειψης σίτου που θα μπορούσε να επιφέρει ένα σφοδρό πλήγμα στις αραβικές χώρες.
Το απόγευμα ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Αιγύπτου στο Σντε Μποκέρ, στην έρημο του Νεγκέβ. Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ», με αμερικανική μεσολάβηση. Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Αυτές οι συμφωνίες επετεύχθησαν έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι αραβικές χώρες εξαρτούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ από την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.