Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Από την άλλη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Τι συνέβη στο θέατρο της Μαριούπολης
Σε περίπου 300 μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, ενώ εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης αυτής, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες.
«Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο δράματος της Μαριούπολης έπειτα από βομβαρδισμό από ρωσικό αεροσκάφος. Ως το τέλος δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτήν την φρίκη. Ως το τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ασφαλής. Όμως οι μαρτυρίες αυτών που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής πράξης λένε το αντίθετο», γράφουν οι δημοτικές αρχές της πόλης στον λογαριασμό τους στο Telegram.
Ο Πέτρο Αντριούστσενκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «μάλλον περισσότερες πληροφορίες ως το βράδυ».
Το θέατρο αυτό στο κέντρο της Μαριούπολης υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικό πλήγμα στις 16 Μαρτίου.
Η είσοδος του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι «κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, είχε αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονταν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.
Η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο Λουντμίλα Ντενίσοβα είχε δηλώσει στις 17 Μαρτίου ότι το καταφύγιο που βρίσκεται μέσα στο θέατρο είχε αντέξει στον βομβαρδισμό.
Πριν από μια εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο διασώθηκαν, αλλά ότι «εκατοντάδες» άλλοι παρέμεναν κάτω από τα ερείπια.
Η στάση της Ουκρανίας
Αρχικά η ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χώρα σύμμαχο της Μόσχας στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εδώ και έναν μήνα.
Στο πολεμικό μέτωπο ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε σήμερα ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια πρώτη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.
Επιπλέον το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.
Στους 1.081 έχουν φτάσει οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γνωστοποίησε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει 1.081 θανάτους αμάχων και 1.707 τραυματισμούς στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πως ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν σημαντικά υψηλότερος.