Χορταστικό, νηστίσιμο, αρωματικό. Αυτές οι τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το χταπόδι στιφάδο με φασόλια χάνδρες που φτιάχνουμε σήμερα.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» προτείνουν το πάντρεμα του χταποδιού με τα φασόλια ως μια διαφορετική επιλογή την περίοδο της Σαρακοστής.
Δοκιμάστε να το φτιάξετε και με άλλα είδη οσπρίων.
1 κιλό χταπόδι βρασμένο |
500 γρ. φασόλια χάντρες βρασμένα |
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο |
Μισή κούπα ελαιόλαδο |
1 κούπα κόκκινο κρασί |
3 σκελίδες σκόρδο |
2 κ.σ. πελτές ντομάτας |
2 δαφνόφυλλα |
2 κ.σ. αλάτι |
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο |
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά |
1 πρέζα κανέλα |
1 κ.γ. μαραθόσπορο ( προαιρετικά) |
3 κούπες νερό |
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα
- Έπειτα ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά
- Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά
- Στο ταψί στρώνουμε τα φασόλια και το χταπόδι και ρίχνουμε τη σάλτσα με τα κρεμμυδάκια
- Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά.
Σάββας Καρίπογλου