Οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρότι αυτό προέκυπτε από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Οι κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν σημαντικό αντίκτυπο, και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όντως εφαρμόζονται.
Η επιβολή νέων κυρώσεων δεν ήταν βέβαιη. Αρκετοί ήταν οι ηγέτες χωρών της ΕΕ, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα είχαν εκφράσει δισταγμούς για την ανάγκη να επιβληθούν νέες στη Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί, και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ότι δεν αναμένει νέες συγκεκριμένες κυρώσεις.
Στον αντίποδα, ο Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της επιβολής νέων, με τη μορφή του αποκλεισμού.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αναφορικά με την παραμονή της Ρωσίας στην G20, υποστήριξε ότι πρέπει να αποβληθεί. Αλλά αυτό εξαρτάται από την G20, συμπλήρωσε.
Χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία και απάντηση των ΗΠΑ
Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Όσο για τη φύση της απάντησης, θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης των όπλων, υπογράμμισε.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία θα προβεί στη χρήση χημικών όπλων μόνο εάν απειληθεί, και ότι αυτό επιτρέπεται βάσει δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς, οι ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει στη χρήση τέτοιου είδους όπλων υπάρχουν, και ενισχύονται από τις ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή, ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Η ομάδα συγκροτήθηκε κατόπιν εσωτερικού υπομνήματος που στάλθηκε στις 28 Φεβρουαρίου – μόλις τέσσερεις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία – από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Και εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Συγκροτήθηκε και μία δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως «Tiger Team» που εξετάζει πώς θα μοιάζουν οι επόμενοι τρεις μήνες.
Συγκεκριμένα, το αντικείμενο εργασίας των ομάδων είναι η δημιουργία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία, διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, αυξανόμενη προσφυγική κρίση. όπως και τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρωσία, ΝΑΤΟ και G20
Η διάλυση του ΝΑΤΟ ήταν από την αρχή ο στόχος του Ρώσου προέδρου, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός ομόλογός του. Καθώς, κατά τον Τζο Μπάιντεν, θα ήταν πιο εύκολο για τη Ρωσία να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ, όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.
Αναφερόμενος στη στάση της Κίνας, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, και αυτό είναι υπέρ της οικονομίας της ασιατικής χώρας. όπως υπογράμμισε: «»Η Κίνα κατανοεί ότι το οικονομικό της μέλλον είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένο με τη Δύση παρά με τη Ρωσία»