Εκτενείς αναφορές στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει και την Ελλάδα, με… όχημα την αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων, έκανε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής. Εξήγησε μάλιστα ότι η ΡΑΕ κάνει αναδρομικούς ελέγχους, από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά. Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά», υποστήριξε.
Επίσης μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από τη Ρωσία, κυρίως στο ενεργειακό πεδίο. Χαρακτήρισε μονόδρομο την ευρωπαϊκή συνεργασία και τόνισε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου. Ωστόσο, κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Ακόμα υποστήριξε ότι οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν προσωρινά υπό έλεγχο, προσθέτοντας όμως ότι εμμένει στη σταθερή πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας, και κάνοντας λόγο για λαϊκισμό όσων αρνούνται να δεχτούν ότι υπάρχουν διεθνή και δύσκολα προβλήματα και αποδίδουν τα πάντα στις εθνικές πολιτικές.
«Ακόμα και ο δημόσιος προβληματισμός μπορεί να παράγει ήδη αποτέλεσμα. Δεν έχω αμφιβολία ότι η πρόσφατη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF οφείλεται στο ότι οι αγορές κατάλαβαν ότι μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση», σημείωσε.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας. «Είναι μικρό μαξιλάρι ασφάλειας. Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι μικροί», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι «κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο».
Επίσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «λεφτόδενδρο της απάτης» και εξηγώντας ότι η κυβέρνηση αξιολόγησε στα 16-17 δισ. το κόστος των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Όταν υπάρχει παγκόσμιος σεισμός δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα», υποστήριξε απαντώντας στην κριτική για «ακρίβεια Μητσοτάκη».
«Θα φανεί ποιος έχει προοδευτικό πρόσημο και ποιος είναι ο γιαλατζί προοδευτικός», κατέληξε.