Ρύθμιση με την οποία διευκολύνεται η απονοµή πλήρους εθνικής σύνταξης σε οµογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο και την πρώην Σοβιετική Ένωση εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα», δήλωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Τόνισε δε ότι παρά την κρίση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μία αδικία».
Μέχρι τώρα η χορήγηση της εθνικής σύνταξης είχε ως προϋπόθεση να βρίσκονται στην Ελλάδα για 40 χρόνια. «Αυτό το κριτήριο, όμως, κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης στους συμπολίτες μας, μιας και τα σύνορα των χωρών διαμονής τους άνοιξαν το 1990, στην καλύτερη των περιπτώσεων», εξήγησε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Έτσι με τη νέα διάταξη, που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022 και για μία μεταβατική περίοδο 10 ετών, κριτήριο είναι τα 30 αντί για τα 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό θα αναπροσαρμοστεί , ώστε από το 2032 οι προϋποθέσεις να είναι ίδιες για όλους δικαιούχους και απαιτούνται κανονικά 40 έτη διαμονής.
Επιπλέον, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα χρήματα που λαμβάνουν οι ήδη συνταξιούχοι, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού. Μέχρι τώρα για κάθε έτος που υπολειπόταν, μειωνόταν το ποσό.
Πλήρη εθνική σύνταξη με 20ετή αντί την 30ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ομογενών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων στην επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο.
Η αντιπολίτευση
Καταβολή εθνικής σύνταξης στους ομογενείς με 15 έτη διαμονής και χορήγηση πλήρους επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο τροπολογίες του στο πολυνομοσχέδιο.
Τροπολογία κατέθεσε και το ΚΙΝΑΛ, προτείνοντας και βελτιώσεις στη χορήγηση του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
«Για το ΚΚΕ δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση και πρέπει να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Μανώλης Συντυχάκης.
Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ζήτησε έμπρακτη υποστήριξη, συνεχή και χωρίς κενά, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη χαρακτήρισε ανεπαρκή τη διάταξη.