Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και από το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και από το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Όμως την Παρασκευή ο 96χρονος Μπαρίς Ρομαντσένκο δεν βγήκε ζωντανός από το διαμέρισμα όπου διέμενε στο Χάρκοβο.
«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε το θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το Ίδρυμα Μνήμης του Μπούχενβαλντ.
Η εγγονή του επιζώντα του Ολοκαυτώματος ήταν αυτή που έδωσε την πληροφορία. Η πολυκατοικία χτυπήθηκε από οβίδες και το διαμέρισμα του ηλικιωμένου στον 8ο όροφο κάηκε χωρίς ο ίδιος να προλάβει να βγει. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούσε εύκολα να μετακινηθεί.
Як ми дізналися від його близьких, наш друг Борис Романченко, який пережив нацистські табори #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora і #BergenBelsen, загинув минулої п'ятниці в результаті вибуху бомби в своєму будинку в Харкові. Ми глибоко засмучений. pic.twitter.com/AmFbSwP9vf
— Stiftg. Gedenkstätten Buchenwald u. Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Ο Μπαρίς Ρομαντσένκο γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1926 στο Μποντάρι κοντά στη Σούμι. Απελάθηκε στο Ντόρτμουντ το 1942, όταν ήταν 16 ετών, για καταναγκαστικά έργα σε ορυχείο. Έπειτα από ανεπιτυχή απόπειρα να δραπετεύσει, το 1943 εστάλη στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, εκεί όπου πέθαναν πάνω από 53.000 άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου.
Κατόπιν εστάλη στο Πεενεμούντε, στο νησί Ούζεντομ στη Βαλτική Θάλασσα, όπου εργάστηκε στο πρόγραμμα κατασκευής των πυραύλων V2 των ναζί, ενώ κρατήθηκε επίσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ντόρα-Μίτελμπαου και Μπέργκεν-Μπέλσεν.
Προτού επιστρέψει στην Ουκρανία υπηρέτησε για χρόνια στον σοβιετικό στρατό, σταθμεύοντας στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την οργάνωση Maximilian Kolbe.
Στην πατρίδα του διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα και αφιερώθηκε στη λεπτομερή καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων.
Το 2012, σε εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ, ο Μπαρίς Ρομαντσένκο απήγγειλε τον όρκο των επιζώντων του ναζιστικού στρατοπέδου: «Το ιδανικό μας είναι η οικοδόμηση ενός νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».
«Ο φρικιαστικός του θάνατος δείχνει πόσο μεγάλη απειλή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 42.000», σημείωσε Ίδρυμα Μνήμης του Μπούχενβαλντ.