Στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ροχίνγκια προχώρησαν οι ΗΠΑ διά του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε ότι ο στρατός της Μιανμάρ είναι υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Προειδοποίησε δε ότι «όσο η χούντα βρίσκεται στην εξουσία κανείς στη χώρα δεν είναι ασφαλής».
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.
«Οι επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια ήταν εκτενείς και συστηματικές. Τα στοιχεία δείχνουν πως υπήρξε σαφής πρόθεση να καταστραφεί η κυρίως μουσουλμανική μειονότητα» τόνισε, προσθέτοντας στην ομιλία του ανατριχιαστικές περιγραφές από επιζήσαντες, για δολοφονίες, ομαδικούς βιασμούς και εμπρησμούς.
Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το 2017 είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 730.000 άτομα, κυρίως μουσουλμάνοι, να γίνουν πρόσφυγες και να εγκατασταθούν στο γειτονικό Μπαγκλαντές. Την 1η Φεβρουαρίου 2021 ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
«Μετά το πραξικόπημα είδαμε τους στρατιωτικούς να χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες πρακτικές. Μόνο που τώρα θέτουν στο στόχαστρο οποιονδήποτε θεωρείται ότι εναντιώνεται ή υπονομεύει την κατασταλτική διακυβέρνησή του», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Αφορμή για το πραξικόπημα ήταν οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2020. Οι στρατηγοί υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατήγγειλαν νοθεία – κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και η νίκη του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που μάχεται υπέρ της δημοκρατίας, θεωρείται καθαρή.
Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.600 διαδηλωτές και συνελήφθησαν σχεδόν 10.000, ανάμεσά τους και η Αούνγκ Σαν Σου Τσι.