Με το ενδεχόμενο της κατάπαυσης του πυρός να παραμένει ακόμα μακριά, όπως διαφάνηκε και από τη νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα αστικών κέντρων.
Για τη μαρτυρική πλέον Μαριούπολη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 300.000 άμαχοι, η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης – αυτό το ενδεχόμενο ισοδυναμεί με αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Αζοφική και με τη δημιουργία ρωσικού διαδρόμου με την Κριμαία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει ποτέ σε τελεσίγραφα, και πόλεις όπως το Κίεβο, η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο δεν θα αποδεχτούν τη ρωσική κατοχή. «Έχουμε ένα τελεσίγραφο με σημεία. “Ακολουθήστε τα και μετά θα τελειώσουμε τον πόλεμο”», εξήγησε σε συνέντευξή του σε ουκρανικό μέσο.
Η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Μόσχα και για παραπληροφόρηση στο πλαίσιο προσπάθειας να κλείσουν θαλάσσια τμήματα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) η οποία ανέφερε ότι περίπου 420 νάρκες έχουν παρασυρθεί στον Εύξεινο Πόντο μετά την αποκοπή τους από καλώδια κοντά σε ουκρανικά λιμάνια.
Σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό τονίζει ότι είναι το μόνο που έχει δικαίωμα να εκδώσει προειδοποιήσεις, εντούτοις η Τουρκία με NAVTEX από το σταθμό της Σαμψούντας προειδοποιεί για τις προσεγγίσεις προς την Οδησσό και άλλα ουκρανικά λιμάνια.
Από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε πως η Ρωσία διαπράττει κρατική τρομοκρατία και προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί σε άλλες χώρες. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι σε άμεση συνάρτηση με σενάρια που διακινούνται από τις ΗΠΑ, και δημοσιεύονται σε ξένα μέσα, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει εισβολή σε χώρες της Βαλτικής, και συγκεκριμένα στη Λετονία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΝΑΤΟ είναι πεπεισμένο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ως τελευταίο στόχο την Ουκρανία – διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, τονίζουν ότι ενδεχομένως να πρόκειται για πληροφορίες που βοηθούν στην αλλαγή του στρατηγικού δόγματος ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ την Πέμπτη, και ενισχύουν τη μεγαλύτερη κούρσα αμυντικών δαπανών στην ιστορία.
Επί του πεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν από ανεξάρτητες πηγές –ούτε όμως να διαψεύσουν– τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έπληξε ουκρανικό στόχο με υπερηχητικούς πυραύλους. «Η χρήση ενός τέτοιου όπλου έχει ελάχιστη σημασία από στρατιωτικής άποψης. Ενδεχομένως με αυτό να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στη Δύση», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για μια ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε το Τόκιο. Οι δύο χώρες βρίσκονται επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση από τον Β’ Παγκόσμιο, καθώς δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες.
Επιπλέον, η Ουκρανία ρίχνει το… γάντι στην Κίνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να την καλεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την εξεύρεση λύσης που οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός. Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν επισήμως αρνηθεί ότι συνεργάζονται οικονομικά και στρατιωτικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.