Σαφείς αποστάσεις απ’ τη γραμμή του υπουργείου για την κατάργηση το πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν από το Πάσχα πήρε ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων.
Σχετικά με την Όμικρον υπενθύμισε ότι μπορεί να έχει μικρότερες επιπτώσεις, αλλά προκαλεί νόσο, σοβαρές νοσηλείες και θανάτους. «Είναι λάθος να πιστέψουμε ότι είναι μια παραλλαγή που δεν θέλει την προσοχή μας», πρόσθεσε.
Για τις δε μάσκες υποστήριξε ότι θα μείνουν στη ζωή μας, «ειδικά για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου αλλά και σε χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως παραδείγματος χάρη τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Αυτό είναι μία διεθνής τάση, όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν πως παρακολουθούν την πανδημία και ανάλογα με την πορεία της θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για κατάργηση των πιστοποιητικών.
Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι μέτρα όπως αυτό της μάσκας, της μείωσης των μετακινήσεων αλλά και τα τεστ σε συνδυασμό με το εμβόλιο βοήθησαν να περιοριστεί η πανδημία. «Το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό σταδιακά θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και να πάρουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε, ιδίως όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες», τόνισαν.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε λόγο για νέο κύμα πανδημίας – «δεν ξέρουμε ακόμα, είναι κύμα ή κυματάκι», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης τις επόμενες ημέρες και σημείωσε ότι αλλάζει ο τρόπος παρακολούθησης της πανδημίας. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων –ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει–, και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι», εξήγησε.
Ακόμα είπε ότι και στην Ελλάδα θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του ECDC, ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς.
Αναφορικά με τις μάσκες στα παιδιά και στα σχολεία, η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ανέφερε: «Η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες, αυτό βέβαια είναι σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όσο οι δείκτες δεν βελτιώνονται, και ειδικά οι σκληροί δείκτες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
Για τα εμβόλια η ίδια ανέφερε ότι ίσως το φθινόπωρο υπάρξει ένα που θα περιλαμβάνει και την παραλλαγή Όμικρον. «Μιλάμε για ένα εμβόλιο που θα γίνεται μία φορά το χρόνο» τόνισε, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι η 4η δόση έχει τη σημασία της μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και προέβλεψε ότι γενικότερα οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν νόημα στο μέλλον κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και όχι για τον υγιή πληθυσμό.