Ένα βιβλίο γεμάτο Πόντο και την αύρα της Μαύρης Θάλασσας, μία συλλογή σύγχρονης ποίησης εμφορούμενη από πολύ αγάπη και νοσταλγία για την αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων της αλλά και πίκρα για την εμπειρία που της επεφύλασσε το καθεστώς Ερντογάν, την απέλασή της από την Τουρκία, έγραψε και κυκλοφόρησε η υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γνωστή για την ενασχόλησή της με τα ποντιακά ζητήματα Ροζαλία Ελευθεριάδου.
Πρόκειται για την ποιητική συλλογή Τα Χρώματα της Θάλασσας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη» και στην οποία η συγγραφέας άλλαξε τον επίλογο, αν και πίστευε ότι την είχε ολοκληρώσει.
Έγραψε έναν καινούργιο επίλογο, γεμάτο στενοχώρια και πικρία, όταν βρισκόταν έγκλειστη στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και κατά την πτήση της επιστροφής της στην Ελλάδα, μετά την αδικαιολόγητη απέλασή της από τη γειτονική χώρα.
«Όταν ξεκίνησα να γράφω Τα Χρώματα της Θάλασσας, είχα στο μυαλό μου τον Εύξεινο Πόντο. Πριν από περίπου δύο χρόνια πήρα την απόφαση να γράψω τις μνήμες μου από τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει στον Πόντο και ο λόγος μου βγήκε ποιητικός. Έκλεισα τα μάτια μου, άρχισα να σκέφτομαι τα όσα έχω βιώσει στην αλησμόνητη πατρίδα μας και οι λέξεις άρχισαν να μου βγαίνουν αυθόρμητα. Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή είναι γεμάτη έρωτα, νοσταλγία, πολύ αγάπη, πολλές θύμησες, πικρία λόγω της απέλασής μου και της απαγόρευσης εισόδου μου στην Τουρκία, αλλά και ιστορίες για τους προγόνους μας καθώς και για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Είναι όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν από τα ταξίδια μου στον Πόντο και τα οποία μεταφέρω στην ποιητική μου συλλογή», τονίζει στο pontosnews.gr η Ροζαλία Ελευθεριάδου.
«Νόμιζα ότι το είχα τελειώσει αλλά…»
Πριν από το καλοκαίρι του 2021 και την περιπέτειά της στην Κωνσταντινούπολη, η Ροζαλία είχε την εντύπωση ότι είχε ολοκληρώσει το βιβλίο της.
«Δεν μπορούσα να φανταστώ, τι θα επακολουθήσει και νόμιζα ότι θα πάω κι άλλες φορές στον Πόντο. Όμως, στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και στο ταξίδι επιστροφής μου στην Ελλάδα, αποφάσισα να γράψω έναν καινούργιο επίλογο. Σε αυτόν πέρασα όλη μου την πίκρα, γιατί μου απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία και μάλιστα αυτή η απαγόρευση φαίνεται ότι θα ισχύει για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.
»Ο μεγάλος μου φόβος είναι, μήπως η απαγόρευση ισχύσει επ’ άπειρον… Το επιπλέον αυτό κομμάτι, ο καινούργιος επίλογος, φρόντισα να έχει άμεση σχέση με την ποιητική μου συλλογή. Το βιβλίο μου περιλαμβάνει τρία πολύ βασικά πράγματα. Θύμησες από τον Πόντο, αναφορές σε ιστορικά γεγονότα με τρόπο νοσταλγικό και στενοχώρια για την απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα», τονίζει η Ροζαλία Ελευθεριάδου.
Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι παρά τις πολλές ενέργειες που έκανε, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που της έγινε από το τουρκικό κράτος, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. «Επιχείρησα να φέρω το θέμα και στην Ευρωβουλή, με τη βοήθεια του κ. Κούλογλου ο οποίος έκανε φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα…», λέει η συγγραφέας.
Ο Πόντος μέσα από τα μάτια μιας νέας Πόντιας
Τα Χρώματα της Θάλασσας είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψε για τον Πόντο. Είχε προηγηθεί το Ταξίδι στον Παράδεισο, το οποίο είναι διήγημα αλλά έχει και ποιητικά στοιχεία στον τρόπο γραφής.
«Τα βιβλία μου δεν είναι ιστορικά. Υπάρχουν εξαιρετικοί ιστορικοί που έχουν γράψει τα γεγονότα. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδώσω το πώς φαίνονται τα γεγονότα μέσα από τα μάτια μιας νέας Πόντιας, πώς τα βλέπει η νέα γενιά. Τα συναισθήματα που προκαλούνται, αν οι νέοι Πόντιοι σήμερα μπορούν να δουν τον Πόντο ως πατρίδα τους ή όχι. Η έμπνευση δημιουργείται μέσα από τα βιώματα. Είμαι μουσικός και γνωρίζω πώς λειτουργεί η τέχνη. Τα δικά μου βιώματα τα απέδωσα στα δύο μου βιβλία. Θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις “Αφοί Κυριακίδη” και προσωπικά τον Τάσο Κυριακίδη για την πολύ σημαντική συνεργασία μας και για το γεγονός ότι συμμερίζονται την ευαισθησία μου για τον Πόντο», αναφέρει στο pontosnews.gr.
Η Ροζαλία Ελευθεριάδου έχει γράψει και μουσικοθεατρικά για τον Πόντο, ενώ το τελευταίο που έγραψε, θα το παρουσιάσει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ικαρία.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Ροζαλίας Ελευθεριάδου.