Προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε στην Τουρκία την πρόταση να στείλει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει αγοράσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση έγινε ανεπίσημα και εν συντομία, όταν η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν επισκέφτηκε την Τουρκία, αυτόν τον μήνα.
Αναλυτές θεωρούν απίθανο η πρόταση να γίνει δεκτή από την Άγκυρα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.
Κατά τους αναλυτές, η πρόταση έχει εμπόδια για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους. Στα τεχνικής φύσης εμπόδια περιλαμβάνεται η μεταφορά, εγκατάσταση και η λειτουργία των S-400 στην Ουκρανία. Στους πολιτικούς λόγους, ο αντίκτυπος που θα είχε μια τέτοια κίνηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Αν μη τι άλλο, η Τουρκία διατηρεί σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, με τις οποίες συνορεύει στη θάλασσα. Ακόμη και αν χαρακτηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απαράδεκτη, δεν προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Εκείνο το οποίο συνεχώς προσφέρεται να κάνει, είναι να μεσολαβήσει για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων.
Εκτός από την οργή που θα προκαλούσε στη Μόσχα τυχόν μεταφορά των S-400 στην Ουκρανία, η Τουρκία θα έχανε κάτι από την πολεμική ισχύ της. Για του Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «οι S-400 έχουν μετατραπεί σε σύμβολο της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας», όπως επισημαίνει ο Άαρον Στάιν, διευθυντής ερευνών στο Foreign Policy Research Institute των ΗΠΑ.
Ένας ακόμη λόγος μη μεταφοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι οτι η Τουρκία αγοράζει ενέργεια και όπλα από τη Ρωσία, ενώ προσελκύει και πολλούς Ρώσους τουρίστες. Αυτό, ωστόσο, δεν την εμπόδισε από το να πουλήσει UAVs στο Κίεβο και να υπογράψει συμφωνία για την παραγωγή και τη διάθεση περισσοτέρων, κάτι που εξόργισε το Κρεμλίνο.
Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται επίσης σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ η Άγκυρα εναντιώνεται στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, το 2014.
Τουρκία και S-400
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των S-400 προκαλεί εδώ και χρόνια αναταράξεις στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.
Η Ουάσινγκτον έχει αξιώσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τους S-400, πολύ προτού παραληφθεί η πρώτη συστοιχία, τον Ιούλιο του 2019. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρεία της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας και εξεδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαιτίας της αγοράς αυτής.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιχειρηματολογεί πως αναγκάστηκε να επιλέξει τους S-400, διότι οι ΗΠΑ δεν της προσέφεραν με ικανοποιητικούς όρους το αντίστοιχο σύστημα Patriot.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters