Καθηλωμένες σε διάφορα μέτωπα παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών οι οποίοι διεξάγουν και μάχες ελιγμών στην ύπαιθρο. Μολαταύτα οι Ρώσοι συνεχίζουν να πολιορκούν με αμείωτη ένταση πόλεις στρατηγικής σημασίας.
Η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο· αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πόλη έχουν φτάσει και σκληροπυρηνικοί μισθοφόροι από την Τσετσενία και ότι οι μάχες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το 80% των κτηρίων έχει καταστραφεί. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μετέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και να φτάσουν στη Ζαπορίζια.
Η ουκρανική πλευρά, πάντως, εκτιμά ότι η προέλαση προς το Κίεβο έχει… βαλτώσει και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε προμήθειες καυσίμων και τροφίμων, ενώ έχουν και θέμα με τις επικοινωνίες.
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ίδια τη Μόσχα, χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι, οι οποίοι δεν εντοπίζονται εύκολα από τα συστήματα αεράμυνας. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά την επίθεση επλήγη υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στο Ιβάνο Φρανκίφσκ, στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.
The level of destruction in Kharkiv is beyond belief. We interviewed a couple picking their way out of the rubble of their ruined apartment. Like so many others, they have nothing now. pic.twitter.com/ReJ0D3IjKm
— Neil Hauer (@NeilPHauer) March 19, 2022
Όμως, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, στο Κίεβο, στο Χάρκοβο και στη Λβιβ, όπου επλήγη εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στα περίχωρα. Επίσης στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας καταστράφηκε ολοσχερώς στρατόπεδο μετά από αεροπορική επιδρομή – οι φόβοι είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί, ανάμεσά τους και πολίτες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.
Η εκτίμηση του ΟΗΕ είναι ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 816 άμαχοι. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 3,3 εκατ. τους Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό φτάνουν τα 6,5 εκατ.
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίπο Γκράντι.