«Τι μπορεί να συνεκμεταλλευτούμε όταν δεν έχουμε συμφωνήσει τι ανήκει πού;». Με αυτόν τον τρόπο ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ1, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται στην Τουρκία περί συνεκμετάλλευσης με φόντο την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
«Τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και είναι εκτός των απόψεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, παγίως», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ουκρανία και Ρωσία σημείωσε ότι η Άγκυρα επιλέγει έναν διαφορετικό ρόλο, λέγοντας πως «τα πάγια θεωρήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν προσομοιάζουν με αυτά της τουρκικής».
«Προσπαθεί να μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Καταδικάζει μεν, αλλά δεν επιβάλει κυρώσεις, έκλεισε τα Στενά στα πολεμικά πλοία με καθυστέρηση. Αυτό που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί είναι η Τουρκία, με τον τρόπο με τον οποίο κινείται και ελίσσεται στο ρωσο-ουκρανικό, να επιτύχει αποτελέσματα που να αντανακλούν στις διαφορές της με την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Αντιθέτως, ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε ότι η σύμπτυξη της ΕΕ και η δημιουργία αμυντικού ευρωπαϊκού βραχίονα στο βάθος του χρόνου, θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες, «που σήμερα η πατρίδα μας δεν έχει στο βαθμό που θα επιθυμούσε να έχει».
Οι απόψεις οι δικές μας σχετικά με την Τουρκία είναι πολύ καθαρές. Έχουμε μία συγκεκριμένη διαφορά, εμείς προτείνουμε και τη μεθοδολογία επίλυσης, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (από τη συνέντευξή μου στην εκπομπή της Β. Πετούρη «Επτά» στην #ΕΡΤ1). pic.twitter.com/lTGRcW9qfn
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 19, 2022
Ξεκαθάρισε ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει τάσεις αποκλεισμού της Τουρκίας από το διεθνές γίγνεσθαι. «Όμως αυτό πρέπει να το επιλέξει η Τουρκία καταρχήν, διότι τίθεται θέμα κανόνων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συναλλάσσεται με την ΕΕ και εν ταυτώ να μην αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να μιλάει για δικαιώματα είτε επί υφαλοκρηπίδας, είτε επί ΑΟΖ, χωρίς να αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι εάν η Άγκυρα «δει με θετικό τρόπο τα προφανή», τότε η Αθήνα θα τείνει χείρα συνεργασίας και βοηθείας.
«Είναι πάντα έτοιμη να το κάνει αυτό, δεν είναι μια αντιτουρκική δύναμη. Όμως επίσης έχει υποχρέωση να προασπίσει τα εθνικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Διότι σε αυτή την περίπτωση αυτά τα δύο είναι απολύτως ταυτόσημα. Με το Διεθνές Δίκαιο σαν Ευαγγέλιο πηγαίνουμε», κατέληξε.