Τη δημιουργά ενός Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας που θα βοηθούσε τη χώρα να διατηρήσει την προσπάθειά της στον πόλεμο με τη Ρωσία, διερεύνησαν σε συνομιλία τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η δημιουργία του Ταμείου θα είχε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ουκρανία. Εκείνοι που θα μπορούσαν αν συνεισφέρουν στο Ταμείο, είναι οι εταίροι μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών.
Βραχυπρόθεσμα η δημιουργία του Ταμείου, θα εξασφάλιζε ρευστότητα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κυβερνητικές αρχές. Καθώς, με τη δεδομένη κατάσταση η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ αποσύρονται οι ιδιωτικές επενδύσεις
Επίσης, θα χρηματοδοτούσε τις εν εξελίξει αμυντικές στρατιωτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εμπόλεμης κατάστασης, και θα παρείχε βασικές υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των πολιτών, όπως στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη.
Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης «θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες», όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. Για να μπορέσει μετά το πέρας του πολέμου να εδραιωθεί οικονομικά η Ουκρανία στη Δύση, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας (υποδομές, δίκτυα, επιχειρήσεις) τςη χώρας.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ειρήνη Ζαρκαδούλα