Με φόντο τους βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, τις καταγγελίες για χτυπήματα αμάχων από ρωσικές δυνάμεις και την έλλειψη τροφίμων και νερού, εξελίσσονται διαφορετικοί διπλωματικοί μαραθώνιοι που θεωρητικά έχουν τον ίδιο στόχο, τη λήξη της ρωσοουκρανικής πολεμικής σύγκρουση.
Αξιωματούχος της ουκρανικής πλευράς φέρεται να δήλωσε στο Associated Press πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, εάν θα παραμείνουν ρωσικά στρατεύματα σε αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.
Ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.
Η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί ότι δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία στη συμμαχία ή να αναπτύξει δυνάμεις σε ουκρανικά εδάφη.
Μετά τις διαπραγματεύσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς για την Ουκρανία «συζητείται σοβαρά» από τις δύο πλευρές.
«Δολοφόνος δικτάτορας» και «σκέτος κακούργος»
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να αποδίδει σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Βλαντίμιρ Πούτιν προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.
Μιλώντας με δημοσιογράφους πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο».
«Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ζητήσει από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».