Νέα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της νόσησης από κορονοϊό προκύπτουν από έρευνες, όπως η αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης νέου διαβήτη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Επιπλέον έχει μελετηθεί το πόσο πιθανή είναι η μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο παιδί, πριν ή μετά τη γέννα.
Κορονοϊός και νέος διαβήτης
Αυξημένη φαίνεται να είναι η πιθανότητα διάγνωσης διαβήτη τύπου 2 για πρώτη φορά μετά από ήπια λοίμωξη Covid-19, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για διαβήτη στους ανθρώπους που ανάρρωσαν από λοίμωξη με κορονοϊό.
«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να διαπιστωθεί αν ο διαβήτης τύπου 2 μετά από ήπια Covid-19 είναι απλώς προσωρινός και μπορεί να αναστραφεί μετά την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς ή αν οδηγεί σε χρόνια πάθηση», δήλωσε ο δρ Βόλφγκανγκ Ράτμαν. Μαζί με τον Όλιβερ Κους του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, είναι επικεφαλείς της έρευνας.
Η πιθανότητα διάγνωσης νέου διαβήτη τύπου 2 ήταν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερη στην ομάδα των ασθενών που είχαν προηγουμένως νοσήσει με Covid-19 ακόμη και ήπια.
Κορονοϊός και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
Περίπου επτά στους δέκα ασθενείς με μακρόχρονη Covid-19 εμφανίζουν δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξή τους με κορονοϊό. Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης Frontiers in Aging Neuroscience.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η σοβαρότητα των κατοπινών συμπτωμάτων έλλειψης συγκέντρωσης και προβληματικής μνήμης σχετιζόταν με το πόσο σοβαρή κόπωση και ορισμένα νευρολογικά συμπτώματα, όπως ζαλάδα και πονοκέφαλο, είχαν στη διάρκεια της αρχικής λοίμωξης από κορονοϊό.
Οι ανωτέρω επιπτώσεις είναι ανησυχητικές. «Ιδίως οι δυσκολίες της μνήμης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις καθημερινές ζωές των ανθρώπων, μεταξύ άλλων την ικανότητά τους να εργασθούν κανονικά», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μουζαφέρ Κασέρ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Κέιμπριτζ.
Όπως προκύπει από την έρευνα, το ποσοστό των ανθρώπων επίμονα σοβαρά συμπτώματα μακράς Covid-19, που αναφέρουν ότι αδυνατούν να εργαστούν ανέρχεται στο 75% ή οι τρεις στους τέσσερις. Ενώ οι μισοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πείσουν τους γιατρούς να πάρουν στα σοβαρά τα προβλήματά τους.
Κορονοϊός και τοκετός
Κάτω του 2% είναι η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού από τη μητέρα στο μωρό, πριν ή μετά τη γέννα, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη που αξιολόγησε στοιχεία από όλο τον κόσμο, και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.
Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας, την καθηγήτρια ιατρικής Σακίλα Θανγκαρατινάμ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η πιθανότητα μόλυνσης του μωρού είναι μεγαλύτερη, όταν η μητέρα είχε σοβαρή Covid-19, είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ ή είχε διαγνωστεί με τη νόσο (ή είχε πεθάνει εξαιτίας της) αμέσως μετά τον τοκετό. Τα μωρά αυτά πρέπει να ελέγχονται μετά τη γέννα και να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ