Την ώρα που οι πληροφορίες για χτυπήματα αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας διαδέχονται η μία την άλλη, συχνά χωρίς να είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, η εφημερίδα Financial Times φέρνει στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο ουδετερότητας που έχουν καταρτίσει Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι που παίρνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Το προσχέδιο, που συζητήθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, φέρεται να προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχθεί περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις του.
Το σχέδιο συμφωνίας 15 σημείων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
- Η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μη φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε κάθε περίπτωση, από το έδαφος της Ουκρανίας. Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» που έχουν καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου –δηλαδή νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
«Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης»
Εάν η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν καταλαβαίνει τη Ρωσία! Σ’ αυτή τη φράση του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία της Μόσχας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Εξάλλου όπως είπε, «όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης», μια Δύσης που ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας όπλα στο Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, είπε πως «Η επιχείρηση προχωρά με επιτυχία, σε αυστηρή συμφωνία με τα προκαθορισμένα σχέδια», στα οποία δεν περιλαμβανόταν η «κατάληψη» της Ουκρανίας.
«Πίσω από τις υποκριτικές συζητήσεις και τις σημερινές ενέργειες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης υπάρχουν εχθρικοί γεωπολιτικοί στόχοι. Απλώς δεν θέλουν μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία», είπε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση δεν θα πετύχει στην προσπάθειά της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία και να διαμελίσει τη Ρωσία.
Συνέκρινε τη χιονοστιβάδα των δυτικών κυρώσεων και απαγορεύσεων που πλήττουν τη Ρωσία, την οικονομία της, τους αθλητές της και τον κόσμο του πολιτισμού της με αντισημιτικές διώξεις. «Η Δύση έχει ρίξει τη μάσκα της ευπρέπειας και έχει αρχίσει να ενεργεί με απέχθεια. Υπάρχουν προφανείς παραλληλισμοί με τα αντισημιτικά πογκρόμ», πρόσθεσε.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει»
Πριν την μετάδοση των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχοντας δίπλα του τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ελπίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ένα βήμα προς τη διαρκή ειρήνη.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, οι άνθρωποι δεν πρέπει να σκοτώνονται. Ήρθα σήμερα εδώ στη Μόσχα με αυτήν την κατανόηση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
«Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας με ειλικρινή τρόπο και κάναμε το καθήκον μας για να μετριαστούν οι εντάσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για διπλωματία», είπε. «Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε αυτή τη συνάντηση (Πούτιν-Ζελένσκι) όταν η κατάσταση φτάσει σε αυτό το σημείο…για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».
Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αλλά ότι μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να επισφραγιστεί μια συγκεκριμένη συμφωνία.