Στην 21η ημέρα μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με συνεχείς βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων πόλεων, γενικό αντιαεροπορικό συναγερμό αλλά και έντονη διπλωματική κινητικότητα.
Σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους πολίτες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις «ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές» – ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Ουκρανίας και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι διαπραγματευτικές ομάδες συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης· σήμερα υπάρχει νέο ραντεβού.
Η Ουκρανία αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Ρωσία ζητά ν’ αναγνωριστούν ως ρωσική η προσαρτημένη χερσόνησος της Κριμαίας και ως ανεξάρτητες οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους, με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο «να εξετάζεται σοβαρά», μαζί με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια των πολιτών στην Ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν είναι εύκολες» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στο τραπέζι βρίσκεται ένα μοντέλο στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας, κάτι που προς το παρόν φαίνεται να το απορρίπτει η ουκρανική πλευρά.
«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των διαπραγματευτών.