Στην 21η ημέρα μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με συνεχείς βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων πόλεων, γενικό αντιαεροπορικό συναγερμό αλλά και έντονη διπλωματική κινητικότητα.
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη μετέδωσε ότι στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι τύπου Κρουζ έπληξαν τα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας (από χθες ισχύει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας), ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για πλήγματα στην Οδησσό.
⭕️🇺🇦#Ukraine: Cruise missile strike against #Kiev this morning pic.twitter.com/1LI7X5k1Ye
— 𝙇-𝙏𝙀𝘼𝙈 (@L_Team10) March 16, 2022
Από τη μαρτυρική Μαριούπολη χθες απομακρύνθηκαν περίπου 20.000 κάτοικοι με τουλάχιστον 2.000 οχήματα· άλλα τόσα οχήματα αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες. Σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού του προξένου της Ελλάδας Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος βγήκε από την πόλη και είναι καθοδόν προς τη Ζαπορίζια.
Aerial footage of the destruction of Mariupol, shared by Ukrainian officials pic.twitter.com/BkO5p8xgx8
— Shaun Walker (@shaunwalker7) March 14, 2022
Σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους πολίτες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις «ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές» – ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της Ουκρανίας και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι διαπραγματευτικές ομάδες συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης· σήμερα αναμένεται νέο ραντεβού, όπως είπε χθες ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ.
Η Ουκρανία αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Ρωσία ζητά ν’ αναγνωριστούν ως ρωσική η προσαρτημένη χερσόνησος της Κριμαίας και ως ανεξάρτητες οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Μέχρι στιγμής ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει φανεί ότι είναι διατεθειμένος ν’ αφήσει πίσω τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Ουκρανίας, όμως το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η ουκρανική πλευρά είναι διατεθειμένη «να δεσμευθεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».
Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Ουκρανία. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν και ο Τζάστιν Τριντό θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.