Η κατανάλωση κρασιού μαζί με το φαγητό σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Χάο Μα του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 312.400 ενήλικες με μέση ηλικία τα 56 έτη, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο.
Στη διάρκεια περίπου 11 ετών, 8.600 άτομα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κρασιού με τα γεύματα σχετίστηκε με 14% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.
Εντούτοις, όσοι έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες μπίρας ή άλλου είδους αλκοόλ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένα συστατικά του κρασιού –πιθανώς τα αντιοξειδωτικά– μειώνουν τον κίνδυνο, κάτι που δεν ισχύει για άλλα είδη οινοπνευματωδών ποτών. Δεν είναι όμως σαφές κατά πόσο τα ποσοστά είναι ίδια και για το λευκό και για το κόκκινο κρασί.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου).
Η νέα μελέτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο της American Heart Association, επιβεβαιώνει ότι αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση του κινδύνου για διαβήτη, ιδίως όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού. Όμως, ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι έγκυες ή όσες γυναίκες προσπαθούν να κάνουν παιδί, δεν πρέπει να πίνουν καθόλου αλκοόλ.