Στη 19η ημέρα μπήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το Κίεβο να συνεχίζει να δέχεται την πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις και τη Μαριούπολη να βρίσκεται σε πολιορκία που έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Λίγο πριν από τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης (για τέταρτη φορά σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων), το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από τη βομβαρδισμένη πολυκατοικία σε προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Επλήγησαν ο 1ος και ο 3ος όροφος και ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και 12 τραυματίες. Στόχος επίθεσης, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήταν και το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov, επίσης στο Κίεβο.
https://twitter.com/bptNewss/status/1503245580025401346
https://twitter.com/bptNewss/status/1503267533566226435
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές, παραμένουν 2 εκατ. κάτοικοι. Κατά την ίδια πηγή, τα διαθέσιμα τρόφιμα αρκούν για δύο ακόμα εβδομάδες.
Σε πολύ κοντινή απόσταση, με βάση τις δηλώσεις του ίδιου, φέρεται να βρίσκεται και ο ηγέτης των Τσετσένων, ως επικεφαλής παραστρατιωτικής ομάδας ειδικών δυνάμεων. «Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, Ναζί του Κιέβου. Τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά», ανέφερε ο Ραμζάν Καντίροφ, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν. «Διαφορετικά είστε τελειωμένοι», πρόσθεσε.
Η Ρωσία επιμένει ότι στόχος της επιχείρησης δεν είναι οι άμαχοι, αλλά στρατιωτικές θέσεις. Εντούτοις, ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης. Κατηγόρησε δε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, οι έξι γύρω από το Κίεβο και άλλοι τρεις στην περιοχή Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης κονβόι με φάρμακα και τρόφιμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τη Μαριούπολη.
Η ουκρανική πλευρά, πάντως, επιδιώκει μια συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία.
«Προς αυτούς στο εξωτερικό που φοβούνται ότι θα “συρθούν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Η Ουκρανία αντεπιτίθεται επιτυχώς. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Προμηθεύστε μας με όλα τα απαραίτητα όπλα. Εφαρμόστε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να αναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και θα αποτρέψετε έναν ευρύτερο πόλεμο», έγραψε στο Twitter.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών, όπως είπε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ένας από τους διαπραγματευτές και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία.
«Οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει: η ειρήνη, η άμεση κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και μόνον έπειτα από αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις σχέσεις μας γειτονίας και για τις πολιτικές μας διαφορές», σημειώνει σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter.
Negotiations. 4th round. On peace, ceasefire, immediate withdrawal of troops & security guarantees. Hard discussion. Although Russia realizes the nonsense of its aggressive actions, it still has a delusion that 19 days of violence against 🇺🇦 peaceful cities is the right strategy pic.twitter.com/BhFLgBSKiu
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 14, 2022
Την ίδια ώρα στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Όλαφ Σολτς, στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία μετά την εκλογή του. Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι η Ουκρανία – τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ έχουν οριστεί ως διαμεσολαβητές από την ουκρανική πλευρά ώστε να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ το Βερολίνο επιθυμεί να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.