Ποια θα μπορούσαν να είναι τα εκθέματα ενός μουσείου που θα στεγάζει την ιστορία του κρόκου, του πιο ακριβού μπαχαρικού στον κόσμο, το οποίο σύμφωνα με Γερμανούς μελετητές εμφανίστηκε, εξημερώθηκε και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ελλάδας την Εποχή του Χαλκού;
Πολύτιμα εκθέματα σε αυτή την περίπτωση είναι φωτογραφίες, κρυμμένες για δεκάδες χρόνια σε μπαούλα σπιτιών.
Τέτοιες φωτογραφίες ανέσυραν κάτοικοι του χωριού Κρόκου Κοζάνης, και το υλικό που συγκεντρώθηκε παρουσιάζει τη μακρά ιστορία του σαφράν στην περιοχή. Θα είναι διαθέσιμο στο κοινό το 2024, οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμο το Μουσείο Κρόκου Κοζάνης, το οποίο και κατασκευάζεται στην περιοχή.
Η πιο παλαιά φωτογραφία που βρέθηκε χρονολογείται από το 1942. Ενώ η ιστορία του σαφράν στην περιοχή, μετά περισσότερα από 300 χρόνια, αφού τοποθετείται στον 17ο αιώνα.
Οι κάτοικοι στον Κρόκο Κοζάνης έψαχναν, συζητούσαν και «ανταγωνίζονταν» για το ποιος θα ανασύρει την παλαιότερη φωτογραφία, για περισσότερο από έναν χρόνο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ελ. Αλεξιάδου, ο πρόεδρος του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης» Βασίλης Μητσόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυση του Μουσείου Κρόκου στην Κοζάνη αποτελεί ένα «όνειρο ζωής όλων των κατοίκων/καλλιεργητών της περιοχής και γίνεται πραγματικότητα ύστερα από 20 χρόνια προσπαθειών».
Η λειτουργεία του Μουσείου Κρόκου θα διασώσει την ιστορία και την παράδοση της παραγωγής του σαφράν, και θα δώσει οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία.
Ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του μουσείου ανέρχεται στο ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, η χρηματοδότηση υλοποιείται μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Πού θα ανεγερθεί το Μουσείο Κρόκου
Ο χώρος στον οποίο θα ανεγερθεί το μουσείο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτίριο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος ιδρύθηκε το 1971 και είναι εγκατεστημένος στην οδό Ευριπίδη, στον Κρόκο Κοζάνης. Το προς ίδρυση μουσείο θα αφορά ένα μοντέρνο κτίριο με παραδοσιακά στοιχεία, φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς θα είναι μηδενικών εκπομπών αερίων και θα αντανακλά το περιεχόμενο του προϊόντος που παράγεται στην περιοχή και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Ο εξωτερικός χώρος του μουσείου θα έχει κήπο, κανάλια, μικρούς καταρράκτες και αβαθείς λίμνες.