Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Βαχντετίν, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη συνάντησή τους που ακολούθησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε παραστεί στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
Η ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομία, η γεφύρωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας περιλαμβάνονταν στη συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο χώρες συμφώνησαν να μειωθεί η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, και να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι διαφορές που έχει η Ελλάδα και η Τουρκία, είπε, δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπήκαν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων.
Όπως συμπλήρωσε, δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου θεωρεί ότι μπορεί να γίνει μία σημαντική πρόοδος στους επόμενους μήνες. Kαι εφόσον όλα πάνε καλά, τη δυνατότητα να συγκληθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα, το φθινόπωρο.
Αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία δεν τους έχει αφήσει ανεπηρέαστους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει ότι οι τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν την ζωή τους είναι αυτά τα οποία πρέπει να μας απασχολούν. Καθώς, τίποτε δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου, με τον Βαρθολομαίο να αναφέρεται στον βομβαρδισμό ναών και μοναστηριών.
Όσο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πάντα οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντίκτυπο και στη ζωή και τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στη χώρα πού βρίσκεται. Και αντίθετα οι κακές σχέσεις –που καμιά φορά συμβαίνει να υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών– και αυτές έχουν αρνητικό φυσικά αντίκτυπο τον οποίον, όπως λέγει ο λαός μας, “αισθανόμεθα στο πετσί μας”».