Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.
«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει για να απομακρυνθούν οι πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν το τέμενος της πόλης επλήγη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Τηλεφωνήσαμε χθες (στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ) και του ζητήσαμε τη βοήθειά του για την εκκένωση των πολιτών μας», είπε.
Οι ουκρανικές Αρχές κατήγγειλαν χθες ότι το τέμενος της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών δεκάδες Τούρκοι, στοχοθετήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση αυτή.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ο ιμάμης του τεμένους δεν επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό» του κτηρίου. Ένα μέλος της τουρκικής κοινότητας της πόλης διέψευσε επίσης χθες ότι το τέμενος επλήγη από τον ρωσικό στρατό.
«Είπε πως πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ότι έχει «χαθεί η επαφή» με την κοινότητα λόγω της «κατάρρευσης των υποδομών».
«Στείλαμε λεωφορείο στην περιοχή, όμως δεν κατάφερε να εισέλθει στην πόλη», συμπλήρωσε.
Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παρουσία υπηκόων της σε αυτό το τέμενος, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.