Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι πλέον ανεδαφικό, αφού σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ η θέση της Μόσχας είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί οπότε μένει να υπάρξει απάντηση.
Το κλίμα είχε δώσει νωρίτερα και ο ίδιος ο Πούτιν που μιλώντας με τον Λευκορώσο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο είχε πει πως «υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές».
Ο Ζελένσκι, τις προηγούμενες μέρες, είχε δηλώσει ότι εάν υπάρξει λύση στην κρίση αυτή θα προκύψει μετά από τετ α τετ συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Θεωρητικά είναι πράγματι δυνατή», δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας επισήμανση του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, ότι μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον. Προϋπόθεση όμως για να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, είναι «πρώτα πρέπει να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί αντιπροσωπείες και υπουργοί ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο χάριν της διαδικασίας και για μια συζήτηση, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».
Πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Το μήνυμά του συνέπεσε χρονικά με τη δήλωση του γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Αττάλεια, ότι η Συμμαχία «δεν επιθυμεί ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία. Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στην άρνηση της Συμμαχίας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως ένα τέτοιο μέτρο «θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη», εκτίμησε «και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».
Ύπατη Αρμοστεία: Αναφορές για χρήση πυρομαχικών διασποράς από τις ρωσικές δυνάμεις
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές δομές με το επιχείρημα ότι οι χώροι είναι άδειοι από αμάχους και έχουν καταληφθεί από παραστρατιωτικούς νεοναζί του Αζόφ. Σήμερα βομβαρδίστηκε και ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή Χάρκιβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα. «Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», αναφερόταν ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ στους δημοσιογράφους με έδρα τη Γενεύη.
«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές Αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», είπε.