«Ναι», στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά «όχι» στην κοινή έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου, φαίνεται πως λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε την Πέμπτη στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, στη Γαλλία. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν το προσχέδιο των συμπερασμάτων, θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασισμένη να μειώσει τις εξαρτήσεις της από τη Ρωσία σε κάθε επίπεδο έως το 2027.
Ωστόσο Γερμανία και Ολλανδία αντιτίθενται στη γαλλική πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου που θα μετριάσει τις επιπτώσεις της μετατόπισης από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Από την άλλη η Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει για την ενέργεια περιλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλησή τους στις τιμές του ηλεκτρικού.
Στο προσχέδιο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την ενίσχυση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μείωση των εξαρτήσεων όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε τομείς όπως της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της υγείας.
«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Τι θα γίνει με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Στο προσχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αναφορές για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης με τη χώρα. Εκτιμάται πως υπάρχει διαφωνία για τις δεσμεύσεις που μπορεί και πρέπει να λάβει η ΕΕ έναντι της χώρας, δεδομένου ότι ακόμα και αν η αίτηση γίνει αποδεκτή, η ίδια η διαδικασία για ένταξη αποτελεί μακροχρόνια διαδικασία. Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι οι διαδικασίες ένταξης μίας χώρας στην Ένωση είναι συγκεκριμένες.