Το Κίεβο βρίσκεται σε ρωσική πολιορκία και οι άμαχοι, όπου χτυπούν οι ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται στο έλεος των πυρών. Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η αντίσταση των Ουκρανών είναι σθεναρή και έχει «αναγκάσει» τη Ρωσία να ενισχύσει τις πολεμικές της δυνάμεις, περικυκλώνοντας πόλεις-κλειδιά.
Την ίδια ώρα χώρες της Δύσης, όπως η Βρετανία, εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει χημικά όπλα στο ουκρανικό έδαφος.
Και όλα αυτά ενώ η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων είναι πλέον έντονη, τόσο στη Μαριούπολη όσο και σε άλλες πόλεις.
Στην νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα». Αυτό διαβεβαίωσε ο Σάσα Βολκόφ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ευρισκόμενος στη Μαριούπολη, που βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των ρωσικών πολεμικών δυνάμεων. Όπως περιέγραψε: «Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη […] Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό […] Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους».
Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, συμπλήρωσε.
Επιπλέον έκανε γνωστό ένα ακόμη περιστατικό της απελπισίας των πολιορκούμενων Ουκρανών: «Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη».
Υπενθυμίζεται ότι, οι πολιορκημένοι, εδώ και πολλές ημέρες, κάτοικοι της Μαριούπολης, από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Ενώ κάθε απόπειρα εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχε, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι πολιορκημένοι να μην έχουν έξοδο διαφυγής, και να μένουν στα σπίτια τους, κατεστραμμένα ή μη. Τα επισκέπτονται οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη, για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, ώστε να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.
Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι, διαμένοντας στα κατεστραμμένα τους σπίτια, έχουν αρρωστήσει από το κρύο και την υγρασία.
Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό, εξήγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.
Αυξάνονται καθημερινά οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου. Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα. Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που γνωστοποίησε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία στην Ουκρανία.