Την εκτίμηση ότι στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι να πέσει το Κίεβο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας μετά τη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κλοιός γύρω από την πρωτεύουσα σφίγγει ολοένα και περισσότερο, και ήδη έχει απομακρυνθεί ο μισός πληθυσμός.
Η διπλωματική συνάντηση υπό την αιγίδα της Τουρκίας δεν έφερε απτά αποτελέσματα, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και όχι για εκεχειρία που ζητά η ουκρανική πλευρά. Πάντως ο Ντμίτρο Κουλέμπα σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία στο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο ανθρωπιστικό πεδίο».
Τουλάχιστον 65.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις στα βορειοανατολικά και στα νότια – ο ΟΗΕ υπολογίζει τους πρόσφυγες στα 2,3 εκατ.
Σήμερα άνοιξαν εκ νέου οι διάδρομοι απομάκρυνσης των αμάχων, όμως στη Μαριούπολη (και της ελληνικής ομογένειας) η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Οι μάχες συνεχίζονται με τέτοια ένταση που η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ ανακοίνωσε ότι κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.
Ο Σάσα Βόλκοφ, μέλος του Ερυθρού Σταυρού, περιέγραψε μία φρικτή κατάσταση στην μαρτυρική πόλη που βρίσκεται επί μέρες χωρίς νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση και υπηρεσίες διαδικτύου. «Οι άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλον για φαγητό», είπε και συνέχισε: «Πολλοί αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Δεν έχουν πού να πάνε. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι περιορισμένοι σε μικρούς χώρους. Ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο θα διαρκέσει».
⚡️ Russian airstrike destroys maternity, children's hospital in Mariupol.
According to President Volodymyr Zelensky, there are still adults and kids under the rubble. The number of victims is yet unknown, local authorities report.
Video: Mariupol City Council pic.twitter.com/dBGWRzEQrw
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 9, 2022
Σε νέο του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά την αεροπορική επιδρομή με στόχο μία μαιευτική κλινική σε παιδιατρικό νοσοκομείο σκοτώθηκαν δύο ενήλικες και ένα 6χρονο κορίτσι, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 17 άτομα. «Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά» είπε απευθυνόμενος στη Μόσχα που ισχυρίζεται ότι τα κτήρια είχαν εκκενωθεί από ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.
Παρά τις φωτογραφίες με έγκυες γυναίκες να βγαίνουν από τα συντρίμμια, και ο Σεργκέι Λαβρόφ από την Αττάλεια επανέλαβε ότι δεν χτυπήθηκαν άμαχοι, υποστηρίζοντας ότι τα κτήρια του νοσοκομείου είναι στρατιωτικός στόχος, αφού έχουν καταληφθεί από το εθνικιστικό Τάγμα του Αζόφ. Είπε μάλιστα ότι γίνεται επικοινωνιακή προπαγάνδα και ότι δεν προβάλλονται οι ρωσικές θέσεις.
https://twitter.com/MFA_Ukraine/status/1501810212755451905
Πάντως, οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έδειξαν ότι η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, παρά το γεγονός ότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Αίσθηση προκάλεσε δε η απάντηση που έδωσε σε Τούρκο δημοσιογράφο.
«Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε σε άλλες χώρες» ανέφερε, προσθέτοντας με νόημα: «Ούτε στην Ουκρανία επιτεθήκαμε». Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση γίνεται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας.
Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλεγκ Ουστένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτήρια και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Peterson Institute for International Economics είπε ακόμα ότι έχει κλείσει το 50% των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.
Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν το πρωί της Τετάρτης δείχνουν, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα στην πολιορκημένη Μαριούπολη.
Στις ΗΠΑ, πάντως, εγκρίθηκε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 13,6 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Τα χρήματα μοιράζονται μεταξύ στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προταθεί.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Παρίσι φιλοξενεί τη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια είναι είναι τα βασικά θέματα Οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.
Επιπλέον, θα συζητηθεί η αίτηση της Ουκρανίας, αλλά και της Γεωργίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο δεν αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως.