Μετά από 1 ώρα και 40 λεπτά, τόσο κράτησαν οι συνομιλίες, επιβεβαιώθηκε το διαφαινόμενο ναυάγιο στην Αττάλεια, καθώς υπό το βλέμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές κρατούσαν τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, λέγοντας ότι πρώτος στόχος ήταν η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, μετά τις συνομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, προσθέτοντας όμως ότι ελπίζει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη.
Οι συνομιλίες στην Αττάλεια ήταν οι πρώτες σε τέτοιο διπλωματικό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Επίσης, αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο Ουκρανός υπουργός, συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις προσπάθειες», σε αυτό το σχήμα.
«Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Αν και κάλεσε η Μόσχα σε σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες, εκτίμηση του επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είναι ότι η Ρωσία επιδιώκει την παράδοση του Κιέβου. «Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και το λαό μας, προειδοποίησε.
Το παρών στην Αττάλεια –όπου πραγματοποιείται διπλωματικό φόρουμ– δίνει σήμερα και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι. Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Αυτό το ζήτημα τέθηκε και από τον Σεργκέι Λαβρόφ κατά την τριμερή συνάντηση. «Η Ουκρανία δεν είχε θέματα προτού εισβάλει η Ρωσία», απάντησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις πυρηνικών και φυσικού αερίου.
Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου. «Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λέγοντας ότι δημιουργείται ένας κίνδυνος για την περιοχή που θα παραμείνει για χρόνια.
Η ρωσική πλευρά, όπως διαφάνηκε, δεν βλέπει εναλλακτική στο υφιστάμενο πλαίσιο που έχει προκύψει από τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει τις συζητήσεις. Επίσης θεωρεί πρόωρη μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ κλήθηκε να απαντήσει και για το βομβαρδισμό της μαιευτικής κλινικής του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, κίνηση που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη διεθνή κατακραυγή. Αυτό που είπε είναι ότι δεν υπήρχαν ασθενείς, ούτε υγειονομικό προσωπικό και ότι είχε γίνει κατάληψη από μέλη του Τάγματος του Αζόφ και άλλους Ουκρανούς εθνικιστές.
«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για το καθημερινό άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ», τόνισε ο Ρώσος υπουργός, εξηγώντας ότι η διαδρομή καθορίζεται «από αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση επί του πεδίου».
Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε, αλλά απάντησε στις άμεσες απειλές για την ασφάλειά της, επιμένοντας εκ νέου ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς.