Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας και στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας βρίσκονται ήδη στην Τουρκία από χθες το βράδυ, και οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν.
Λαβρόφ και Κουλέμπα θα γίνουν δεκτοί από τον Τούρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και παρουσία του θα επιχειρήσουν να επιλύσουν τις χαοτικές διαφορές τους.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του στο Facebook, είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν οι συνομιλίες. «Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε (τις συνομιλίες) στο μέγιστο» βαθμό, δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές».
Το παρών στην Αττάλεια δίνει σήμερα και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι. Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. «Θα ταξιδέψω στην Αττάλεια. Στις συναντήσεις εκεί ελπίζω να επιτευχθεί πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα!», έγραψε ο Γκρόσι σε ανάρτησή του στο Twitter.
Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Ραφαέλ Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.
Η γνώμη των διεθνών αναλυτών
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία».
Από τη μεριά του ο Μπερκ Έσεν του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας εκτίμησε ότι συμφωνία θα προκύψει μόνο με οδυνηρούς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.
Ο Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημείωσε ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολόγησε πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια.
Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.
Η Άγκυρα από το ξέσπασμα της κρίσης τηρεί πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη και κατάφερε να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Αυτή η ενεργή ουδετερότητα επέτρεψε η Τουρκία να βρεθεί στο επίκεντρο του διπλωματικού παιγνιδιού», εκτίμησε ο Μπερκ Έσεν. Όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης, πρόκειται «για μείζονα διπλωματική επιτυχία» της τουρκικής κυβέρνησης, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση πέρασαν πολλές τρικυμίες τα τελευταία χρόνια, πάντα σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή.
Τηλεφωνικό ραντεβού Ερντογάν-Μπάιντεν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί στις 17:30 ώρα Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας.