Αποκομμένο από την υπόλοιπη Ουκρανία και από τις τρεις πλευρές του είναι το Κίεβο των 2,8 εκατ. κατοίκων, ενώ ο πόλεμος μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα. Aπό τις 9 το πρωί ισχύει νέα κατάπαυση του πυρός σε πέντε πόλεις για την απομάκρυνση των αμάχων.
«Το επίπεδο απειλής είναι στο μάξιμουμ» δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο».
Στις 9 το πρωί άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και στο Κίεβο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα «για το μεγάλο χτύπημα των Ρώσων», ενώ μετά τις σειρήνες στις 2:00 και στις 5:00 ακούστηκε ο ουκρανικός εθνικός ύμνος, όπως κάθε ημέρα, για εκείνους που επέλεξαν να μείνουν και να υπερασπιστούν εθελοντικά την πρωτεύουσα.
Παράλληλα, για εισβολή προετοιμάζονται και οι κάτοικοι της Οδησσού, της πόλης-στόχου μαζί με τη Μαριούπολη, καθώς αυτές είναι οι δύο προσβάσεις της Ουκρανίας στη θάλασσα. Στη Μαριούπολη, έστω και μετ’ εμποδίων, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι φαίνεται να λειτουργούν, προκειμένου να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που εδώ και μέρες είναι χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεπικοινωνίες.
«Θα ήταν καλύτερο εάν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτευχθούν μέσω των συνομιλιών» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα. Είπε ακόμα ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει λάβει εντολή να «ανατρέψει την παρούσα κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται βάσει του σχεδίου.
Κοντά στα 2,2 εκατ. οι πρόσφυγες
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Ο Φιλίπο Γκράντι σημείωσε ότι «τώρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στα σύνορα», παρά να έχουμε συζητήσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες.
Ακόμα πρόσθεσε ότι η Μολδαβία, η οποία δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, είναι πολύ ευάλωτη στην τρέχουσα κατάσταση.