Η επικείμενη ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου (σήμερα, στις 17:45 ώρα Ελλάδας) εκτόξευσαν τις τιμές στις διεθνείς αγορές.
Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο 5,45% στο Παρίσι, στις 16:30 (ώρα Ελλάδας).
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, LNG και άνθρακα χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων του. Οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι δεν θα είναι σημαντικές.
Ράλι τιμών σημειώθηκε και χθες, μετά την πληροφορία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητούσε με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για αντίστοιχο εμπάργκο.
Ωστόσο, το πολύ ενωμένο έως τώρα μέτωπο των Δυτικών όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εμφάνισε ρωγμές σε αυτό ζήτημα – η πρόταση απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία, ενώ η Βρετανία εμφανίζεται πιο θετική.
Συγκεκριμένα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες πως είναι αντίθετη διότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν διάρκεια. «Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα, αλλά αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης της Ρωσίας».
Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.
Αν και θεωρητικά τουλάχιστον το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις, μέχρι σήμερα οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού και προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.