Από 600.000 έως 830.000 υπολογίζονται οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για εφέτος από την Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία για την Ελλάδα, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με φορείς του ελληνικού τουρισμού.
Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές, καθώς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών πρακτόρων Fedhatta, Λύσσανδρος Τσιλίδης, και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, συνηγορούν ότι οι αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.
Ωστόσο, όσο κρατά ο πόλεμος δεν μπορούν να δοθούν εκτιμήσεις για το αποτύπωμα της παρούσας κρίσης στον ελληνικό τουρισμό.
Αυτό τόνισε η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παρατηρεί ότι, παρότι δεν υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων από τις άλλες αγορές ενδιαφέροντος, δεν υπάρχει ο ρυθμός κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων. Ενώ παραμένει άγνωστο, εάν πλέον τα νοικοκυριά της Ρουμανίας και της Πολωνίας, θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν μετά τις προσφυγικές ροές των Ουκρανών εκεί.
Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι της ECTAA, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και tour operator της Ευρώπης, σε πρόσφατη συνεδρίαση ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων.
Όμως, η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί, οι ταξιδιώτες τηρούν στάση αναμονής.
Εκτός αυτού, έντονες είναι οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους καυσίμων, τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν οι παράγοντες αυτοί στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών.
Ουκρανοί και Ρώσοι τουρίστες
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο ποσοστό των τουριστών των περασμένων ετών προέρχονταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τις οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα.
Επί παραδείγματι, οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια, ενώ από την Ουκρανία την περσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες στην Ελλάδα. Το 50% των επισκεπτών από τις δυο χώρες προτίμησε την Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού.
Σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη εφέτος είχαν προγραμματιστεί για Ελλάδα από την Ουκρανία τουλάχιστον 230.000 αεροπορικές θέσεις και περισσότερες από 600.000 θέσεις από τη Ρωσία. Στις απώλειες αυτές πρέπει αν συμπεριληφθούν και εκείνοι από τη Λευκορωσία.
Στο μεταξύ, αρκετός είναι και ο αριθμός των πρακτορείων που έχουν σύνδεση των δραστηριοτήτων τους με Ρωσία και Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα τους. Οπως εξηγεί ο Λύσανδρος Τσιλίδης, τα πρακτορεία αυτά έχουν αποκλειστικότητα με τις εν λόγω αγορές και δεν είναι εύκολη η μεταπήδηση σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος. Εξ ίσου δύσκολη θα είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία που έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά.
Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, δυσβάσταχτο είναι για αυτά το ενεργειακό κόστος.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ