Αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά την «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία» εμφανίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Η Ρωσία συμφώνησε εκ νέου στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού και σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο.
Οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταρτιστεί σχέδιο νόμου για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων και για τη διακοπή των ομαλών εμπορικών σχέσεων και με τη Ρωσία και με τη Λευκορωσία. «Θ’ αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη στέρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι σε συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς για το πετρελαϊκό εμπάργκο.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.
Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας έπεφταν κατά 3% και περισσότερο, ενώ ο χρυσός, το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.
Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως είναι αντίθετη στο εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, διότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν διάρκεια. «Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα, αλλά αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης της Ρωσίας».
Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.
Αν και θεωρητικά τουλάχιστον το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις, μέχρι σήμερα οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού και προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.