Η μία μετά την άλλη χώρα που ακόμα έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Ωστόσο οι επικεφαλής των διαφόρων κυβερνήσεων πέφτουν πάνω στον αποφασισμένο Πούτιν που, μόνο σήμερα και τουλάχιστον τρεις φορές, επανέλαβε πως περίπτωση εκεχειρίας δεν υπάρχει παρά μόνο εάν η Ρωσία επιτύχει τους στόχους της με οποιοδήποτε τρόπο.
Κι όλα αυτά ενώ η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι γιατί η κατάπαυση πυρός για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δίοδοι για να φύγουν, δεν τηρείται.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Και οι τρεις άκουσαν ακριβώς τα ίδια: Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα σταματήσει όταν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και η Ρωσία πάρει αυτά που θέλει.
«Πολύ αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους του»
Με ανακοίνωσή τους τα Ηλύσια Πεδία έδωσαν στη δημοσιότητα σημεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.
Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».
Le Président @EmmanuelMacron s’est entretenu cet après-midi avec le Président Vladimir Poutine. Il a partagé sa préoccupation sur les risques pour la sûreté, la sécurité et les garanties nucléaires qui résultent de l’invasion militaire russe en Ukraine.https://t.co/47vAdn00JA
— Élysée (@Elysee) March 6, 2022
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
«Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» από τη Μαριούπολη
Όσον αφορά τις αποτυχημένες προσπάθειες να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι ευθύνονται οι ουκρανικές Αρχές.
Ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο συνεχίζει να μην σέβεται τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «Ουκρανοί εθνικιστές εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων» το Σάββατο από την Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα, μιας κοντινής πόλης, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Επιπλέον κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις που είναι παρούσες σε αυτές τις δύο πόλεις ότι «χρησιμοποίησαν την παύση στις εχθροπραξίες για να ενισχύσουν τις ικανότητές τους».
«Δεν θα επιτεθούμε σε πυρηνικούς σταθμούς»
Στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι, ο Μακρόν επανέλαβε την «έντονη ανησυχία» του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, μετά τον βομβαρδισμό, στις 4 Μαρτίου, του σταθμού της Ζαπορόζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς».
Δήλωσε επίσης «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, για την προστασία των σταθμών αυτών.
Ο Πούτιν συμφώνησε επίσης να γίνει διάλογος «μεταξύ της ΙΑΕΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα πάντα με το Παρίσι.
Συνομιλία Πούτιν-Μπένετ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με τον οποίο συζήτησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Μόσχα ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε «στις πρόσφατες επαφές» που είχε ο Μπένετ «με τους ηγέτες ενός αριθμού χωρών».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.