Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου λόγω των βομβαρδισμών δεν είναι εφικτή η αποχώρηση των αμάχων. Ανάμεσα σε αυτούς, και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, η οποία έκανε λόγο για την τραγωδία που βιώνουν οι Έλληνες της Μαριούπολης.
Σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, οικογένειες αμάχων αποχωρίζονται στις αποβάθρες των τρένων, ορισμένοι από αυτούς περιμένουν εδώ και μέρες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, για μία θέση.
Συνολικά «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες» προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους από τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, όπως αναφέρει σε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.
Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί λόγω των αλεπάλληλων βομβαρδισμών, όπως δήλωσε σε χθεσινή του βιντεοκλήση με το Reuters, ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο. Ο ήχος των εκρήξεων ακουγόταν στο βάθος, παρότι βρισκόταν σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Επεσήμανε ότι βασική του προτεραιότητα είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από την πόλη.
The evacuation of civilians in Mariupol has begun.#Ukraine pic.twitter.com/NKavxDvfT2
— Húrin (@Hurin92) March 6, 2022
Σύμφωνα με τις ουκρανικές Aρχές, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.
Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο τόνισε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας «εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», καταγγέλλοντας ότι «δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός».
https://twitter.com/AnonOpsSE/status/1500411040319815681
Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, έτσι και ο δήμαρχος της πόλης δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Δεν γνωρίζουν καν εάν οι συγγενείς τους, που βρίσκονται σε άλλα καταφύγια, είναι ζωντανοί.
Πολλοί άμαχοι στη Μαριούπολη επιθυμούν απεγνωσμένα να φύγουν. Όμως η χθεσινή εκκένωση της πόλης αναβλήθηκε καθώς δεν τηρήθηκε η εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει Μόσχα και Κίεβο, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της.
Η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη όσοι το επιθυμούν ήταν η πρώτη αχτίδα ελπίδας μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, κατέστρεψαν τα μισά από τα λεωφορεία που είχε οργανώσει η ομάδα του για την απομάκρυνση των αμάχων.
«Μας είπαν ψέματα και επιπλέον την ώρα που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να πάνε σε αυτούς τους διαδρόμους, ξεκίνησε και πάλι ο βομβαρδισμός», όπως μεταφέρει ο δήμαρχος της Μαριούπολης, περιγράφοντας τον φόβο και την οργή των κατοίκων της πόλης που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταφύγια.
Σήμερα, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί νέα εκκένωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00, ενώ η νέα κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί, εκπνέει στις 21:00.
Footage filmed Thursday and Friday shows life in Mariupol, Ukraine as the city came under intense shelling from Russian forces.
For more on the Ukraine war: https://t.co/dhc6XAGQIi pic.twitter.com/K7SceHYPEh
— Bloomberg Originals (@bbgoriginals) March 6, 2022
Ο δήμαρχος της πόλης αλλά και οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, έχουν ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, λέγοντας ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να καταλάβει την πόλη. Η κατάληψή της είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς συνδέει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με τις περιοχές που ελέγχουν οι Ουκρανοί, φιλορώσοι αντάρτες στα ανατολικά.