Στην 11η ημέρα μπήκε σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν πόλεις στα βορειοανατολικά, όσο συνεχίζεται η προέλασή τους.
Στην περιφέρεια Σούμι, όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram ο επικεφαλής της τοπικής Αρχής Ντμίτρο Σιβίτσκι, ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών και έναν χώρο στάθμευσης, ενώ την Παρασκευή στόχος έγινε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού, μέσω του οποίου γίνεται και η θέρμανση των σπιτιών.
Πλέον είναι σαφές ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, και έτσι ο πήχης των προσδοκιών από τις συνομιλίες της Δευτέρας ανάμεσα στην ουκρανική και τη ρωσική πλευρά είναι χαμηλός.
Βασικοί στόχοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας παραμένουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη. Ειδικά η τελευταία πόλη-λιμάνι της Αζοφικής δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα· χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί, καθώς χθες δεν τηρήθηκε η συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός ώστε να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει νέα επιχείρηση, η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων με αμάχους. Πλέον οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»: Η πόλη δεν έχει ρεύμα και θέρμανση εδώ και πέντε ημέρες, ούτε τρεχούμενο νερό, ενώ οι τηλεπικοινωνίες γίνονται με δυσκολία.
Mariupol is on the verge of a humanitarian catastrophe. The city is under fire from Russian troops. Houses are destroyed, there's no heat,electricity,water & food.
Having spent all my childhood in Ukraine – it's heartbreaking to see what the Russian army has done to the country pic.twitter.com/s0faj64VRw
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) March 4, 2022
Επίσης, υπό στενό κλοιό βρίσκεται και η Οδησσός, η μόνη άλλη διέξοδος της Ουκρανίας στη θάλασσα.
Πάντως, η εικόνα που έχει η Δύση για την προέλαση προς το Κίεβο είναι ότι το ρωσικό κονβόι δεν κινείται με τον επιθυμητό ρυθμό. Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι στόχος είναι ένα φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας, 150 χλμ από την πρωτεύουσα, στον Δνείπερο.
Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί, καταστραφεί ή τεθεί υπό έλεγχο αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.
Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε την αεροπορική στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα.
Σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας. H υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ότι πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο.
Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος της χώρας μετά από ολιγόλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν με όποιο μέσο διαθέτουν. «Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», είπε στο νέο μήνυμά του προς το έθνος.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ΝΑΤΟ έχει ξεκαθαρίσει στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι απορρίπτει το αίτημά του να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα εμπλακεί στη σύρραξη.
«Οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκληφθεί ως απειλή για τους στρατιώτες μας», προειδοποίησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μιλώντας σε αεροσυνοδούς της Aeroflot τόνισε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.