Πρώτα η αναμονή, μετά οχλαγωγία, αποχαιρετισμοί: χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όσο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη «το επόμενο Χάρκοβο», που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.
Στο σταθμό υπάρχουν και πολλοί από το Χάρκοβο και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.
Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.
«Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 40χρονος Αντρέι Κιριτσένκο, οικοδόμος από το Χάρκοβο.
Thousands of people queued for hours in Dnipro, a city on the edge of eastern #Ukraine, trying to catch a train to the country's west, as Russian forces bombard their citieshttps://t.co/xol0KrWMxy pic.twitter.com/VxXCfQWrcW
— AFP News Agency (@AFP) March 5, 2022
Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.
Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, όπως είπε ένας εθελοντής: «Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά».
«Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χάρκοβο», δήλωσε ο 44χρονος Νικόλα Κιριτσένκοϊ, ο οποίος σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν πίσω.
«Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν», πρόσθεσε.
Even in #Dnipro people are preparing for life underground, making basements as comfy as they can. Upstairs, I’ve seen window glass taped; piles of tyres in yards
But life goes on: teachers do zoom classes between bunkers -‘so the children are busy & don’t panic’, a mum told me pic.twitter.com/q7XEitUPDe
— Sarah Rainsford (@sarahrainsford) March 3, 2022
Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.
Περισσότεροι από ένα 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.